Güney Amerika’da emperyalizm karşıtlığı yükseliyor

Obama yönetimi 30 Eylül’de Kolombiya’da Alvaro Uribe yönetmiyle 10 yıllık bir anlaşma yaptı . Bu anlaşmaya göre ABD hava, kara ve deniz güçlerine ait 7 üsse giriş hakkı elde etti . Ayrıca Kolombiyadaki uluslararası sivil havaalanlarını da gerekli görürlerse kullanabilecekler. Yine söz konusu anlaşmaya göre ABD personeli diplomatik olanaklardan da yararlanıyorlar. Yani hiç bir ulusal denetime tabii olmaksızın ellerini kollarını sallayarak Kolombiyada istedikleri gibi hareket edebilecekler .

Yapılan anlaşmanın metni 4 Kasım da ortaya çıktı. ABD güçleri Barranquilla, San Andres, Cartagena, Bogota, Cali, Medellin ve Bucaranga kentlerinde bulunan tüm sivil ve askeri üsleri kullanabiliyor. Washington başta 1400 personel gönderiyor. Zamanla bu sayıyı herhangi bir engel olmaksızızn istedikleri gibi artırabilecekler . Palanquero da ABD güçlerinin kullanabileceği yeni üslerden biri .

Bu anlaşmaya ilk tepki Venezuela Cumhurbaşkanı Chavez’den geldi . Ardından Fidel Castro. Chavez haftalık radyo ve televizyon konuşmasında ‘ Savaşa hazırlanmak için artık bir gün bile boş geçirmeye zamanımız yok. Artık bize düşen görev halkı savaşa hazırlamaktır’, derken birkaç gün sonra yaptığı bir başka konuşmada : ‘Barış için savaşa hazırlıklı olmayız’ diye Kolombiyadan gelen tehdidin altını bir kez daha çizdi : ‘Bogota’daki rejimle ihtilafın tüm anakaraya yayılabileceğini ileri sürdü .Sınırda nöbet beklerken iki Venezuelalı askerin öldürülmesinin ardından Chavez yönetimi Kolombiya sınırına 15 .000asker gönderildi.
Chavez askeri önlemlerin yanı sıra Kolombiya ile ticareti sınırlayan kararlar da aldı. Ülke içinde tüketilen gıda maddelerinin Kolombiyadan sağlandığı göz önünde bulundurulursa bu kararın Kolombiya için önemi daha da iyi anlaşılır. Nitekim Kolombiya Chavez’in ticarete sınır koyma kararını WTO’ya (Dünya Ticaret Örgütüne) şikayet etti. ABD ile askeri anlaşma venezuelanın yanı sıra Bolivya, Ekvador ve Brezilya gibi diğer bölge ülkelerini de hareketlendirdi .

Venezuela’nın Kolombiya sınırının büyük bir kısmı muhalif partiden seçilen valilierin denetimi altında .Ayrıca burası uluslararası uyuşturucu kaçakçılarının da kullandığı güzergah.Tachira ve Zulia valileri Chavez’in Kolombiya ile sınırı kapatma çağrısı üzerine konuyu uluslararası kurumlara taşıayacakları görüşünde bulunmaları ABD’nin Venezuela’nın içişlerine müdahalesi için de bir fırsatı yakalaması anlamına geliyor.
15 Kasımda yaptığı konuşmada Chavez Obamayı Kolombiya yoluyla Venezuelaya saldırı emri vererek aman bir hata yapma ! diye uyardı . Aynı gün Bolivya cumhurbaşkanı Evo Morales de ‘ Nerede askeri üsler varsa orada toplumsal barış,demokrasi,ulusların gelişmesinin yanı sıra bütünleşmesinin de garantisi olamayacağından emininm’ uyarısında bulundu . Morales ayrıca ülkesi savaşlar ve çatışmalar yaparken ya da teşvik ederken nasıl olurda Obamaya Nobel ödülüne layık görülür bunu anlıyamıyorum .Dünyanın dört bir yanında savaşan birliklerinin ger çekerek Obama bu ödüle layık olduğunu göstermelidir .’ dedi .
Venezuela Kolombiya sınır bölgesi aynı zamanda Kolombiya hükümetinin solcu gerillalara ve muhalefete karşı suikastlarda kullandığı UDF sağcu Ulusal Savunma Cephesi üyelerinin de cirit attığı bir yer durumunda .Yakın larda Venezuela içinde öldürülen 11 Kolombiyalının bu grubun hedefi olduğu belirtiliyor . Geçtiğimiz günlerde Kolombiya istihbarat servisi DAS hesabına çalışan 3 kişinin Venezuela yetkililerince yakalanması ve Kolombiyanın bu kişlerin varlığını kabul etmesi iki ülke arasındaki gerginliği artıran bir başka etmen oldu .Ulusal Savunma Birliği çetelerinin de Venezuelada işlenen birçok cinayetle bağlantılı olduğu düşününlüyor. Son 10 yılda 200’ü aşkın Venezuelalı sendika ve köy liderlerinin bu kiralık katillerce öldürülmüş olabileceği üzerinde duruluyor. Birkaç ay önce Chavez’e suikast için de bu grubun kiralandığı belirlenmişti.

İşin bir başka boyutu Amerikanın Kolombiyada varlığını artırdığı şu sıralarda aynı sağcı grubun darbeden sonra Honduras da da görülmesi. Şu ana kadar 50 ye yakın Kolombiyalı sağcı çete üyelerinin Honduras oligarşisi tarfından tutulduğu belirlenmiş bulunuyor.
Bölgedeki bu gelişmeler Ekvador tarafından da tepkiyle karşılandı.Brezilya ve Arjantin de durumdan rahatsız. 8-9 Aralıkda Hvanada toplanacak AlBA ülkelerinin gündeminin ilk maddelerinden birisinin kesinlikle ABD’nin Kolombiyadaki üsleri kullanma sorunu olacağı belirtiliyor. Hatta Fidel Castro uzun bir aradan sonra özellikle bu konu üzerine kamuoyu önüne çıkıp bir konuşma yapması bekleniyor .

1612950cookie-checkGüney Amerika’da emperyalizm karşıtlığı yükseliyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.