‘Güney Kıbrıs AB’yi aldattı’

Recep Tayyip Erdoğan, toplantıda Kıbrıs konulu bir soru üzerine özetle şunları kaydetti: 

”Kıbrıs’a Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bir işgal kuvveti olarak girmedi. Yunanistan Kıbrıs’a niçin geldiyse, Türkiye de aynı gayeyle girdi. Kuzey Kıbrıs’taki soydaşlarımız, kardeşlerimiz yokedilirken biz seyirci kalamazdık. Türkiye garantör olarak gitti, Yunanistan da güneye bunun için geldi. 1974’ten sonra Yunan askeri niçin orada durduysa, benim askerim de onun için duruyor. İşin şimdiki boyutuna gelelim: AB üyesi olan Kıbrıs değildir. AB üyesi olan Güney Kıbrıs’tır. Eğer Kıbrıs AB üyesidir diyorsanız, o zaman adama sorarlar: ‘Kuzey Kıbrıs’ı ne yapacaksınız? Kuzey Kıbrıs’takilere ne hizmet verdiniz?’ 2004, Annan Planı. Güney Kıbrıs bu plana ‘evet’ demedi. Kuzey Kıbrıs ‘evet’ dedi. AB bizzat şahsıma söyledi: ‘Ne olur destekleyin, bu planı çıkaralım.’ Tarih 1 Mayıs 2004. Bizler önce çalışmaları yaptık, o süreci yaşadık. Annan ile görüştüm, ‘Gelin artık şu Kıbrıs sorununu çözelim’ dedim.” 

Çalışma ve müzakereler hakkında bilgiler veren Erdoğan, Kıbrıslı Rumlar’ın ve Yunanlılar’ın olumsuz tavırlarını anlattı ve şöyle devam etti: 

”AB’yi aldatan Güney Kıbrıs olmuştur. Ne yazık ki bu referandumdan sonra Güney Kıbrıs, AB’ye alınmıştır. 27 Mayıs 2004’te Annan, raporunu hazırladı. Bu rapor hala BM Güvenlik Konseyi’nde sümen altında duruyor. Bu raporda neler olduğu hala açıklanmadı. Güney Kıbrıs hiç olumlu yaklaşımda bulunmadı ve hala da bulunmuyor. Şimdi AB üyesi olduğu için kenardan köşeden eline geçirdiği yetkiyi kullanıyor, olay budur. Türkiye ve TSK hiçbir zaman işgalci değildir. Kardeşlerinin yanında garantör bir ülke olarak vardır. Türkiye garantördür.” 

1185510cookie-check‘Güney Kıbrıs AB’yi aldattı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.