Güney Sudan ‘resmen’ bağımsız

Dünyanın en genç ülkesi Güney Sudan… 22 yıl süren iç savaşın ardından Sudan’dan ayrılan Güney Sudan resmen bağımsızlığını ilan etti.

Yaklaşık bir haftadır Başkent Juba’da bağımsızlık günü için kutlamalar düzenleniyor. Özellikle, dün gece sabaha kadar Juba halkı ayaktaydı. Binlerce Güney Sudanlı sokaklarda plastik kutulardan bozma davullar eşliğinde danslar ederek ve havai fişekler fırlatarak kutlamalar yaptı.

Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte dünyanın dört bir yanından gelen gazeteciler, Güney Sudan Enformasyon Bakanlığı önünde köpeklerin de kullanıldığı çanta aramalarından sonra, bakanlığın belirlediği otobüslere törenlerin yapıldığı Gümrük Meydanı’na getirildi. Özellikle şehrin giriş ve çıkışlarında geniş güvenlik önlemlerinin alındığı görüldü.

BAĞIMSIZLIK GÖZYAŞLARI

Eski liderleri John Garang ve yeni başkanları Salva Kiir’in resimlerini taşıyan gruplar, Güney Sudan marşını söyleyerek törenin yapılacağı alana doğru ilerlemeye başladı. Tören alanında kutlamalara erkenden başlayan çok sayıda Güney Sudanlının gözyaşlarına hakim olamadığı görüldü.

Ülkenin yeni bayrağı deneme amaçlı göndere çekilirken, alandakiler sevinç gösterisinde bulundu.

Güney Sudan, 2005 yılında yapılan ve Sudan’da onlarca yıldan beri süren savaşı sona erdiren barış anlaşması uyarınca, Ocak 2011’de yapılan referandum ile kuzeyden ayrılma kararı almıştı.

Kuzey Sudan Devlet Başkanlığı Işlerinden sorumlu Bekri Hasan dün devlet televizyonunda yayımlanan açıklamasında, Güney Sudan’ı bağımsızlığını ilan edeceği 9 Temmuz tarihinden itibaren resmen tanıyacaklarını duyurmuştu.

1298800cookie-checkGüney Sudan ‘resmen’ bağımsız

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.