“Güney’deki seçimlerden sonra Ankara, ‘Talat’ der”

Güney’deki başkanlık seçimlerinde AB ve ABD’nin Anastasiadis’i desteklediğini ifade eden Ertan, KKTC’de Anastasiadis’in karşısına muhatap olarak çıkarılacak isim olarak ta Mehmet Ali Talat’ın desteklenmesi planının devreye sokulacağını ileri sürdü. Bu noktada Kuzey Kıbrıs’ın yeni bir seçim havasına gireceğini kaydeden Ertan, “Erken seçimin gündeme gelebileceği Ankara kulislerinde konuşulmaya başlanmıştır” dedi. Star Kıbrıs’a çarpıcı açıklamalarda bulunan Ertan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ndeki Başkanlık seçiminin ilk turundan çıkan ve sürpriz sayılamayacak sonuçlarla birlikte Kıbrıs adasında yeni bir döneme girileceğinin işaretlerinin verildiğini söyledi.

“HRİSTOFYAS’IN YARIŞA GİRMEMESİ…”
“Güney Kıbrıs’ta gerçekleştirilen Başkanlık seçiminde DİSİ’nin Başkan adayı NikosAnastasiadis yüzde45,4 ile birinci gelirken, Komünist AKEL’in adayı StavrosMalas yüzde 26,9 ve seçime bağımsız katılan YorgosLillikas da yüzde 24,9 oy oranına ulaştılar” diyen Ertan seçim sonuçlarından sürpriz çıkmayacağının, AKEL adayı olarak seçilen Hristofyas’ın yarışa girmemesinden belli olduğunu ifade etti.

“HRİSTOFYAS YARIŞI KAYBEDECEĞİNİ BİLİYORDU”
Hristofyas’ınyarışı kaybedeceğini bilen AKEL’in seçime başka bir adayla katılmayı tercih etmesine karşın sonucu değiştiremediğine vurgu yapan Ertan, ikinci turda DİSİ adayı Anastasiadis’in yüzde 60’ları geçen bir oy oranı ile seçimi kazanacağının kolayca tahmin edilebileceğini dile getirdi.

“ANASTASİADİS SEÇİLECEK VE…”
“Güney Kıbrıs seçimlerindeki ilk tur sonucunun sürpriz olmaması, ikinci tur sonucunun da sürpriz olmayacağını ortaya koymuş oldu. İkinci turda Anastasiadis’in, seçimden başarıyla çıkacak aday olacağı kesin görülüyor” diyen Ertan, AKEL’in beklenenden fazla oy kaybına uğramasında, Güney Kıbrıs’ın yaşadığı ekonomik krizden daha çok, Kıbrıs sorununda beklenen adımların atılamamasınınsebep olduğunu savundu.

“KIBRIS SORUNU SADECE RUMLARI VE TÜRKLERİ İLGİLENDİRMİYOR”
Ertan, Kıbrıs sorununun son dönemlerde yalnızca Türk tarafı ve Rumları ilgilendiren bir sorun olmaktan çıkarak, Birleşmiş Milletlerin de -onyıllardır- devrede olduğu uluslararası bir sorun haline geldiğinin altını çizerek şunları söyledi: “Güney Kıbrıs’ın AB üyesi olmasıyla sorunun Avrupa Birliği’ne de taşındığı yaşayarak görmüştük. Kıbrıs’ta kördüğüme dönüşen bu sorun, bugün için Avrupa Birliği’ni ilgilendirdiği gibi, ABD gibi küresel güçler için de sıkıntı yaratan bir durum olmaya devam ediyor. Bu çerçevede AB ve ABD başta olmak üzere Kıbrıs sorununun çözümü için yeniden fırsat bekleyen güçler, Güney Kıbrıs’ta son yapılan seçimleri fırsat olarak görmüşler ve yeni bir çözüm planı için uygun adayı açık ya da gizli yollarla desteklemişlerdir.”

“AB VE ABD, ANASTASİADİS’İ DESTEKLEDİ”
Seçimin ilk turundan çıkan sonucun yalnızca DİSİ ve adayı Anastasiadis için değil, AB ve ABD için de bir zafer olarak görülebileceğine vurgu yapan Birol Ertan, bunun nedeninin, çıkmaza giren Kıbrıs sorununun çözümü için Anastasiadis’in yeni bir umut olarak görülmesi olduğu kadar, AB ve ABD ile uyumlu çalışacak yeni bir yönetimle ekonomik krizin önlenmesi olduğunu söyledi.

“RUSYA’YLA YAKINLAŞMA TEHLİKESİ AKEL’İ ALAŞAĞI ETTİ”
Doç. Dr. Ertan ayrıca, Anastasiadis’in seçilmesinin, Rusya’yla yakınlaşma tehlikesi içinde bulunan AKEL liderliğinin alaşağı edilmesi açısından önem arz ettiğini belirtti. Seçimin ikinci turunda da AB ve ABD başta olmak üzere Güney Kıbrıs’taki bu güçlerin uzantılarının Anastasiadis’i desteklemeye devam edeceğiniiddia eden Ertan, “seçimin galibi olarak çıkmasına destek olacakları kesin görünüyor” dedi.

YENİ ÇÖZÜM PLANI DEVREYE GİRER Mİ?
Seçimin ikinci turundan sonra başkanlığı devralacak olan DİSİ adayı Anastasiadis’in Kıbrıs sorununun çözülmesi konusunda ABD’den ve BM’den gelecek baskılara direnmeyeceğini ifade eden Ertan sözlerini şöyle sürdürdü: “Anastasiadis baskılara direnmek şöyle dursun,yeni bir çözüm planı için biçilmiş kaftan gibi gözüküyor. Anastasiadis’in yüksek bir oy oranı ile seçilmesi de bu tür bir planın yeniden ısıtılıp gündeme sokulacağının ipuçlarını vermektedir.

“ABD, AB VE BM EROĞLU’NU ENGEL OLARAK DEĞERLENDİRİYOR”
Güney Kıbrıs’ta yaşanan ekonomik krizi de yeni bir çözüm planı için fırsata dönüştürmeye çalışacak olan ABD, AB ve BM bu noktada KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nu yeni çözüm planı için engel olarak değerlendirmektedirler. Bu nedenle, şimdiden Ankara ile diyalog içine giren başta ABD yetkilileri olmak üzere çok sayıdaki güçlü lobi, KKTC’de yeni dönemde çözümü sağlayacak bir Cumhurbaşkanı ve iktidar yaratmak için kolları sıvayacağa benziyor.

“TC YETKİLİLERİNİN SIK SIK KKTC’Yİ ZİYARET ETMESİNİN NEDENİ BU…”
Son dönemde Türkiye Cumhuriyeti yetkililerinin sık sık KKTC’yi ziyaret etmesi ve Ankara’da sürpriz üst düzey temasların gerçekleştirilmesi de bu konuda yeni ipuçları vermektedir.Güney Kıbrıs seçimlerinin ikinci turundan da beklentilere uygun bir sonuç çıkması durumunda (bunun tersi olması ihtimali yok denecek kadar azdır) ABD başta olmak üzere uluslararası alanda yeni çözüm planının ısıtılmaya başlanacağı ve bunun için de KKTC’ye dönük sürpriz sayılmayacak çalışmaların başlatılacağı kesin görülüyor.

ANASTASİADİS VE TALAT PLANI
Uluslararası güçlerin kafasında, Güney Kıbrıs seçimleri sonrasında Anastasiadis’in muhatabı olarak yumuşak ve çözüme yakın bir isim olarak İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat vardır. Mehmet Ali Talat’ın son dönemde bu yönde çalışmalar içine girmesi konusunda teşvik edildiği de kulis bilgileri arasındadır.

“TALAT DESTEKLENECEK”
Güney Kıbrıs planı gelecek haftalarda başarılı biçimde gerçekleştirilince, sıranın KKTC’de Anastasiadis’in karşısına muhatap olarak çıkarılacak isim olarak Mehmet Ali Talat’ın desteklenmesi planı devreye sokulacaktır. Bu noktada, ülkenin yeni bir seçim havasına sokulacağı, erken seçimin de bu noktada gündeme gelebileceği Ankara kulislerinde konuşulmaya başlanmıştır.

“ANKARA ÇÖZÜM KONUSUNDA YENİ BİR PLANA SICAK BAKAR”
Ankara’nın gelişmeler karşısındaki tavrının ise Kıbrıs sorununun çözümü konusunda yeni bir plana sıcak bakmak olacağı tahmin edilebilir.Yeni bir çözüm planının ‘son şans’olarak değerlendirileceği düşünülürse, bunun önündeki engellerin kaldırılması konusunda Ankara’nın baskılara fazla dayanamayacağı ve bu doğrultuda uluslararası güçlerin de sıcak baktığı Mehmet Ali Talat’ın Cumhurbaşkanlığı’nın destekleneceği yüksek ihtimaldir.Bu süreçte KKTC’nin Cumhurbaşkanlığı seçimi ve öncesinde de erken seçin havasına gireceğini tahmin etmek zor olmasa gerektir.”

1374060cookie-check“Güney’deki seçimlerden sonra Ankara, ‘Talat’ der”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.