Güney’e başkan olamazsam BM’ye olurum!

Rum kesimi belki tarihinin en sessiz seçimlerinden birini yaşadı. Geçtiğimiz ay röportaj yaptığımız DİSİ başkan yardımcısı Kety Klerides ekonomik sıkıntıların seçim coşkusuna gölge düşürdüğünü, sokaktaki insanı seçim düşünecek hali olmadığını söylemişti.

Hatırlatalım, Yunanistan’daki son seçimlerde de aynı hırçın, korkutucu sessizlik hakimdi. Seçim öncesi meslektaşımız Stelyo Berberakis’e “Yunanlılar seçim propagandalarında Kıbrıs sorununu kullandılar mı” diye sorduğumda Berberakis, “Kıbrıs sorunu bugün Yunanlıların umurunda bile değil. Belki tarihte ilk kez Kıbrıs sorunu politikalarının konuşulmadığı, öne çıkarılmadığı bir seçim oldu” demişti.

Anavatanından pek farkı yoktu Güney’inde. Komşuda ilk kez Kıbrıs sorununun öne çıkarılmadığı bir seçim yaşandı. İnsanlar ekonomik sıkıntının pençesinde olunca propaganda süreci de buna yönelik programlar üzerinde şekillendi.

Neyse gelelim seçime; Adaylardan hiçbiri yüzde 50’nin üzerinde oy alamadığı için önümüzdeki Pazar ikinci tur yapılacak.

Nikos Anastasiadis’in seçilmesi için yüzde dörtlük bir oya ihtiyacı var.

DİSİ başkanı her halükarda bu oyu alır diye düşünüyoruz ama şimdiden başlayan pazarlıklar net bir tablo koymamızı güçleştiriyor.

EDEK Milletvekili Nikos Nikolaidis EDEK’in 2. tur için alışveriş ve pazarlık mantığına girmemesi gerektiğini, eğer iki adaydan biri ile işbirliği yapılacaksa, bunun ideolojik yakınlaşmalar zemininde olması gerektiğini söylemişse de EDEK bugün nihai tavrını belirlemek üzere Anastasiadis ve Malas ile görüşecek.

Yani bugün, hangi adayla ideolojik olarak yakın olduğunu anlayacak EDEK!

Öte yandan DİKO eski milletvekili Angelidis de Lillikas’a ikinci turda hiçbir adayı desteklememe önerisinde bulunacağını belirtiyor.

Angelidis, Lillikas’a oy verenlerin, Anastasiadis ve Malas’ı destekleyemeyeceklerini, çünkü ileri sürdükleri tezlerle çatışacaklarını ifade ederek pazarlık olayına tavrını göstermiş ancak bu noktada ne kadar dirayetli duracakları belli değil.

Neyse az kaldı, bekleyip göreceğiz…

***

KOSTAS KİRİAKU

Kostas Kiriaku bana göre Güney’deki seçimlerin en renkli ismi. Seçimlerin diyorum; 1988’den beri tüm Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimlerinde aday olan Kiriaku pes edecek gibi görünmüyor.

TV’lere her zaman başındaki yeşil haki renkli bantla çıkan başkan adayı, oldukça yüksek özgüven sahibi.

1958 Baf doğumlu olan Kiriaku’nun lakabı “Ütopya.” Selanik üniversitesi Felsefe Bölümü mezunu olan Ütopya 2003 seçimlerinde yüzde 73.4 oy aldığını ve oylarının çalınarak Papadopulos ile Klerides arasında bölüştürüldüğünü iddia ediyor.

Oy demişken; 2008 başkanlık seçimlerinde yüzde 0.24 oy alan Ütopya, bu seçimde 723 oy almış. Yani yüzde 0.16’lık seçmenin oyu Ütopya’ya.
Ütopya dedik ama formülü de var hani!

Kıbrıs sorununa çözüm önerisi adada 3’ü Rum ve 1’i Türk olmak üzere, 4 şehir devlet kurmak şeklinde.
Bitmedi. Hayalleri sadece küçük adada başkanlık yapmakla sınırlı değil Ütopya’nın… Ban Ki Moon’un görev süresi dolunca BM Genel Sekreterliğine aday olmak istiyor…
Ne diyelim Allah yol açıklığı versin!

1620930cookie-checkGüney’e başkan olamazsam BM’ye olurum!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.