Güney’in Suriye ile taktiksel dostluğu

Suriye’nin başkenti Şam’a iki günlük resmi ziyarette bulunan Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın dün temaslarını tamamladığı bildirildi.

Hristofyas’ın Şam’da yaptığı temaslarını “Kıbrıs-Suriye İlişkilerinde Yeni Başlangıç – Başkan Hristofyas Ziyaretinin Sonuçlarından Memnun Kaldığını İfade Etti – Dün Toplam On Anlaşma İmzalandı” başlıkları altında veren HARAVGİ, Hristofyas’ın Şam’daki temaslarından memnun kaldığını belirttiğini yazdı.

Gazete, Hristofyas’ın, gerçekleştirdiği bu ziyaretle Güney Kıbrıs ile Suriye arasında yeni temeller atıldığını, ayrıca iki ülke arasındaki sıcak, dostane ve geleneksel ilişkilerin canlandığını ifade ettiğini belirtti. .

Gazeteye göre, Hristofyas, Suriyeli meslektaşının, eşiyle Güney Kıbrıs’ı ziyaret etme davetini kabul ettiğini ifade etti ve ziyaretin gelecek yıl olacağını kaydetti.

Güney Kıbrıs’ın, Suriye halkının Golan Tepeleri konusu ve Filistin meselesinin çözülmesine ilişkin mücadelesini ilkeler temelinde desteklediğini ifade eden Hristofyas, Suriye’nin de, Kıbrıs sorununun barışçıl yollardan müzakereler aracılığıyla çözülmesini ve iddia edilen “Kıbrıs’ta işgal ve adanın bölünmesiyle devam eden kabul edilemez durumun” sone ermesini desteklediğini ifade etti.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın; BM Genel Kurulu ve Güvenlik Konseyinin, Golan Tepeleri’ne ilişkin kararına yönelik Güney Kıbrıs’ın olumlu tutum sergilemesinden dolayı memnuniyetini dile getirdiğini ifade eden Hristofyas, Suriye’nin, Güney Kıbrıs’ın bu yıl da aynı tutumu sergilemesini beklediğini ifade etti. Hristofyas, “Sanıyorum ki, bu konu; Suriye’nin göğüslemesini istediğimiz Lazkiye-işgal altındaki Mağusa seferleri gibi meselelerde bize yardımcı olacak anahtar konudur” şeklinde konuştu.

ABRASH İLE OLAN GÖRÜŞME

Suriye Meclis Başkanı Mahmoud Al Abrash ile olan görüşmesine değinen Hristofyas, Abrash’ın, Kıbrıs sorununun barışçıl çözümüne ve “kabul edilemez durumun, adanın bölünmesine ve işgalin sonlanmasına” yönelik gösterdiği çabaya tam desteğini belirttiğini ifade etti.

Abrash’ın, iki ülkenin meclisleri arasındaki ilişkileri geliştirmeye hazır olduğunu söylediğini belirten Hristofyas, Abrash’ın bu talebini Rum Meclis Başkanı Marios Karoyan’a ileteceğini ifade etti.

Bu değerlendirmesinin, “Kıbrıs basınında” Şam ziyaretinin başarısızlığa uğradığını ima eden bazı haberlerin çıkmasına yanıt mı olduğu sorusuna karşılık Hristofyas, şunları söyledi: “Eğer Lefkoşa’da böyle ifadeler kullanılmışsa bunlar paradokstur, bunların iyi niyetli olmadıklarını üzülerek söylüyorum. Ben bu değerlendirmeyi yaptım, her Kıbrıslının kendi kriterleri var ve kendi başına eleştiri yapabilir.”

İKİ ÜLKE ARASINDA 10 ANLAŞMA İMZALANDI

Habere göre, “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin yaklaşık 50 yıllık yaşamı boyunca Suriye ile 24 anlaşma imzalandığını kaydeden Hristofyas, tek bir ziyarette 10 anlaşma imzalandığını ifade ederek bunun önemine dikkat çekti.

Bakanlıklar düzeyinde ayrıca siyasi, ekonomik ve toplumsal düzeyde “alış-verişlerin” olacağı konusunda anlaşmaya varıldığını ifade eden Hristofyas, gerek önceki gün Esad ile olan görüşmesinde gerekse dün Suriye Başbakanı Muhammed Naci Otri ile olan görüşmesinde, enerji -ki Suriye güneş enerjisiyle çalışan termosifonlarla ilgileniyor-, turizm, çeşitli çalışmalara ortak yatırımlar yapılması gibi alanında işbirliği yapılması kararı aldıklarını belirtti.

Gazete, dün iki ülke arasında Suriye Başbakanlığında imzalanan anlaşmaları şu şeklide verdi:

1- Arama ve kurtarma hizmetlerinin koordinesi anlaşması,
2- Telekomünikasyon ve bilişim/bilgisayar bilimi teknolojisi alanında işbirliği anlaşması,
3- Havayolları hizmetleri alanında anlaşma,
4- Sosyal sigortalar anlaşması,
5- 2009-2011 kültürel işbirliğinin uygulanmasına ilişkin yürütme programı,
6- 2009-2011 Kıbrıs-Suriye Tarım Bakanlıkları arasında yürütme programı,
7- 2009-2011 turizm işbirliği anlaşmasının uygulanmasına ilişkin 7. Protokol,
8- Kıbrıs-Suriye Merkez Bankaları arasında teknik işbirliği,
9- Atletizm alanında karşılıklı anlayış memorandumu,
10-Çevrenin korunması alanında karşılıklı anlayış memorandumu.”

1193490cookie-checkGüney’in Suriye ile taktiksel dostluğu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.