Gönüllülükten siyasete

Böyle bir ortamda  gözleyerek uygulama yapma becerisinin, insanları tanıma özelliğinin nasıl gelişeceğini tahmin edebilirsiniz. Üstelik de mali kaynakların yönetimi gibi bir işte çalışıyorsanız.  Binlerce kayıt evrak ve karar elinizden geçer. Yüzlerce insanla aynı masaya oturursunuz. Her gelen başkanın kendi kadrosuyla çalışmak isteyeceği göz ardı edilemez.  


Yöneticilik yaptığım İmar İdare Bakım ve Onarım şirketinin her genel kuruluna bin kişiden fazla ortak katılırdı. Bazen cenaze törenleri gibi hüzünlü bazen bayram gibi neşeli geçerdi. 


Yine bu toplantıların birinde; farklı bir sistemle yönetilen beldenin yoğun su sıkıntısını fikirler üreterek  çözmek genel kurula katılan üyelere düşmüştü. Türkiye’den ve dünya’dan tanınmış  mühendisler, mütahitler ve kent yaşamını planlayacak eğitimli kişiler vardı. 15 gün için toprak edinme kanunu çıkarılmıştı.  Yabancıların olma nedeni; kanun iptal edilse de Kral’ın biri o beldede bir çiftlik almayı başarmıştı. 


Herkes önerilerini sıraladı. Bizler de bu önerileri kaçırmadan kayıtlara aldık. Sizleri çok şaşırtacağını bilerek söylüyorum; olumlu ve uygulanabilir öneri, o beldede yaşayan doktorluktan başka hiçbir iş yapmamış bir beyefendiden geldi. Ben verdiği önerinin ne olduğunun, yaşama nasıl bir kolaylık getirdiğinin şekli ve uygulaması üzerinde durmuyorum. Aklıma geldikçe bu gün de kendisine dua ederim. Onun sayesinde yıllarca süren sorun ortadan kalktı. Çok kolay ve basit olarak önerisi uygulandı. Genel kurul içinde söyledikleri anlaşılmadı, kargaşaya geldi; o an önemsenmedi bile diyebilirim.  Ama bizler not alarak o yıl uygulamaya başladık.   


Bu kadar uzun uzun anlatmamın nedeni, kendime bir kapı açmak, sözümün  hiç değilse bazı kişiler tarafında kulak arkası edilmemesini sağlamak için. Politikada gençlerin olmaması ciddi bir kayıptır. Politikanın hiçbir dalına ilgi duymayan gençler gelecekte birden bire kendilerini politikanın içinde heyecan veren nedenlerle bulduklarında, yaşlı politikacıların geride kalmış, çağa ayak uyduramamış fikirlerinin içinde kaybolurlar.           


Yaşamının hiçbir devresinde hiç bir  siyasi partiye üye olmamış, sadece oy vererek siyasi yaşamda yerini almış bir Türk kadını olarak yazdıklarımın dikkate alınıp alınmayacağını bilmem olanaksız. 


Ama yine de deneyimli olduğumu düşünüyorum. İş yaşamım, sosyal derneklerden edindiğim deneyimlerim, okuduklarım ve olaylar üzerinde yaptığım derin düşünce yorumlarım nedeniyle faydalı olabileceğimi umuyorum.


Ben ismi şu an için gerekmeyen bir partinin, uyguladığı politikayı bir bilim olarak algıladığımda Geometri sistemlerini, öğrenme yollarına benzetiyorum. Kurallar belli, yol değişmez. Geometrinin iyi öğrenilmesi çok küçük yaşta tanımaya başlamakla olur. İsmini net olarak belirtmeme gerek duymadığım parti de   geometri öğrenme yolunu benimsemekte. Belirli bir yaşa kadar kendini başka alanlarda eğitmiş, aniden üye olmaya karar vermiş  birinin, parti içinde yol alması ve öne geçmesi gençlerin düşüncesine göre olanaksız gibi görünüyor.   Kendi kalıplarında adam yetiştirmek istemekte haklı olabilirler. Emek vereni öne almak kuralları da olabilir. Birinin önüne geçmek, görev almak hak etsen bile kendinden daha eski, daha deneyimli bir parti yöneticisinin sırasını almak söz konusu bile olamayabilir. Partiye sonradan giren birinin bir yerlere gelmesi hemen hemen parti üyesi olmayan, ama başarılı olabilecek kişilerin; parti dışı konuşmalarında umutsuz bir başarı olarak tartışılıyor. Partideki imajın değişmesi gerekmekte. Bizde yetişmeyen de bizden gibi sloganlarla çekingen duran güçleri çekmeli ve bu insanlara görev vermek gerek.  


Dünya hızlı dönmeye başladı, bu gün hiç olan biri kendini kısa zamanda geliştirip bilgi sahibi olup yenileyebilmekte.  Sizler kabul etmeyebilirsiniz, parti içinde herkesin yönetici kadrolara geçebileceğini, hareketli görevler alabileceklerini söyleyebilirsiniz. Yine hata, parti yöneticilerinde. Bunu kanıtlayıcı; afişler hazırlamalı, davetler yapmalı, görev vermeliler. O senden daha çok hak ediyor deyip, yıllardır içinde diye öne çıkarmadıklarını; yeni ve şaşırtıcı adaylarla kanıtlamalı, böyle adaylar varsa onları afişe etmeliler. Bu durum  partiye üye olmayı hedefleyen kişilerin kendilerini yabancı hissetmemelerini sağlayacak.  


Tarafsız bir gözle baktım ve bir su damlası kadar politikaya katkım olsun istedim.


Gençlere ve Çocuklara Verilen Boşa Gitmez.                       


www.filizinkalemi.blogspot.com
            

699610cookie-checkGönüllülükten siyasete

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.