Goğal gaz!

Suçlamaları aklama işi ise delil yetersizliğine bıraktı.
 
Doğal gaz geldi, sobadan çıkan duman ile zehirlenmeden kurtulduk dedik. Eskiden Ankara, adı gibi kara bir şehir oluyordu sobalar yandığında. Toplu kuş ölümleri, nefes yetersizliğinden ölüm haberleri artık sıradanlaşmıştı. Ağaçlar kuşsuz, sokaklar sessizdi. Sokakları bacadan çıkan karbondioksit doldurmuştu. Görünüm sokakların kazılması ve boruların döşenmesi ile değişti. Borular döşendi, yerin altına inenler arasına bir de doğal gaz borusu eklenmiş oldu. Yollar sürekli delik deşik halde yaşmaya alıştık ama hava görünümde de olsa değişmişti.
 
Havanın değişimi sadece coğrafik değil siyasi olarak da değişti. Büyük şehirler sosyal olmaktan çıktı ve bugün yaşadığımız mahalle baskının hakim olduğu durumu doğal karşılar olduk. Doğal gaz doğudan gelirken, siyasi havanın değişimi batıdan olmuştu. Yeşil bir kuşak giydirildi ve bugüne geldik. Büyük şehirler bir bir yeşil renk alırken, birde portakal rengi moda oldu ve açık toplum adına devletlerin rejimi portakal rengine dönüştürüldü. Çocukluğumuzda yaşamımıza giren Washington portakalı, siyasi olarak da girmişti, portakal rengi doğunun ülkelerin rengi olmuştu. Değişim çevrede olurda bizde olmaz mı? Bizimde yaşamımıza giren yeni parti rengi buna uygundu. Ak olan siyasi girişim, geldiği günden beri yeni sorgulara yol açacak icraatları oldu ama onları da aklayacak makamların bulunması zor olmadı, çünkü geçmişte yaşanan aklama olayları bunlar içinde uygulanması doğaldı. Nasıl olsa bu ülkede kimse geçmişte yaptıklarından dolayı sorgulanmıyordu. (sorgulananlar genelde aklanarak çıkmıştı!) iktidara gelenler ise, ilk başlarda homurdanır, konuşur ama sonra şikayet ettiklerini kendisi yapardı.
 
Doğal gaz 2009 yılının ilk saatlerinde can aldı. Suçlu doğal gaz olarak gösterilebilinir, fakat tek neden doğal gaz olmuş olsaydı milyonlarca kişi ölmüş olurdu. Demek ki ölümün suçlusu tek başına doğal gaz değil! Deprem de adam öldürmez ama binlerce insan ölüyor. Sonuç ölümlerin suçlusu genelde doğal ya da doğa üstü sebepler bulur. (Bu sayede vicdanlar rahatlanır!) Kimse ölümleri sorgulamaz, çünkü ölenler genelde suçludur, yaşayanlar kahraman. Kahramanlar el üstünde tutulması gereklidir, yargılanamazlar!
 
Doğal gaz 7 genci hayatımızdan aldı, 12 Eylül öncesi 7 gencide silahlar ve siyasi tercihler aramızdan almıştı. O yedi genci öldürenlerden bazıları büyük kahraman ilan edildi, yargılananlar zaman aşımından aklanırken, ölenler öldükleri ile kaldılar hatta suçlu ilan edildiler. Doğal gaz zehirlenmesi ile ölenler bir süre sonra unutulup gidecektir, tıpkı öldürülen üniversite öğrencileri gibi… Kahvede oturduğu için, gazi mahallesinde olduğu için öldürülenler. Sivas’ta semah dönmek için gidenler, Maraş’ta bir söylenti ile komşusunu öldürenler. Çorum’da kurulan barikatlar ile hayatını kurtarmak isteyenler, Fatsa’da başka bir dünya mümkün diyenlere karşı girişilen operasyonlara dayanamayan yürekler, işkencehanelerde kalan sesler, kaybolan, derelerde kimliği belirsiz cansız bedenler, betonların altında kalmış kaybolanlar… Hepsi bu dünyada göçtü, göçen göçtüğü ile kaldı, siyasi değişim Washington’dan geldi, doğal gaz ise kuzey ve doğudan!
 
Bizim gözlerimizin önünde olan değişimlere ne kadar çabuk uyum sağlıyoruz. Uyum sağlayamayanlar bir ara direniyor, sonra sesi yok olup gidiyor. Sesin yok olmasına neden acaba bizlerin o sese vermemiz gereken desteği vermemek mi? Tek tek homurdanmaya devam ediyoruz, homurdanmalar başkalarının belirlediği değişime uyum sağlamamıza engel olmuyor. Alışkanlıklarımızı bir değiştirip, gelen olanı bilinç ile yorumlarsak acaba bu devran böyle gelmiş, böyle gider sözünü değiştirebilir miyiz?
 
Önümüzde yerel seçimler var, bu seçimler değişimin bir habercisidir. Değişimi kendi lehimize döndürmek için, bilinç ile bize hizmet verebilecekleri destekleyelim. Doğal gaz sonucu hayatını kaybedenlerin katilleri bu dünyada hesap vermelidir. Sorumlular sadece hava durumuna bakarak suçu doğaya bırakamazlar, suçlular bellidir. Suçluları delil yetersizliğinden ve zaman aşımından artık aklamayalım diyorum, hak ettikleri cezalar kağıt üzerinde kalmasın! Suçluların hesap vermesi için değişim şarttır!



http://www.cemoezkan.de
http://cemoezkan.blogcu.com


 


 

713790cookie-checkGoğal gaz!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.