‘Göçme duygumuz az’

‘Türkiye, Avrupa içinde göç etme arzusunun en düşük olduğu ülkelerden biridir’

Prof. Dr. İbrahim Sirkeci, Avrupa Birliği üyeliği durumunda Türklerin, Avrupa’ya akın edeceği iddialarının doğru olmadığını söyledi.

Viyana Üniversitesi’nde, “2016 Türk Göç Konferansı”ına katılan Sirkeci, ilkini 2012’de Londra’da gerçekleştirdikleri etkinliğin dördüncüsünü Viyana’da düzenlediklerini söyledi.

Konferansın, Türk göçü konusundaki ilk ve tek büyük ölçekli bilimsel toplantı olduğuna işaret eden Sirkeci, etkinliğe yaklaşık 400 akademisyenin katıldığını bildirdi. Gelecek yıl bir başka Avrupa ülkesinde konferansı yapacaklarını anlatan Sirkeci, göç, ekonomi, istihdam, ayrımcılık, kimlik ve entegrasyon gibi konularda çalıştıklarını ve bilimsel faaliyetlerle bilgi kirliliğinin önüne geçmeyi hedeflediklerini dile getirdi.

Göç ve göçmenler konusunda dünya genelinde ciddi bilgi kirliliği bulunduğuna dikkati çeken Sirkeci, şöyle konuştu: “Örneğin İngiltere’de referandumun kazanan tarafı, göçmenlerle ilgili gerçek dışı bilgiler kullandı. ‘Türkiye’den 76 milyon Türk Avrupa’ya gelecek’ diye bunu broşürlere basıp, kapı kapı dağıttılar. Oysa böyle bir gerçeklik yok. Türkiye, Avrupa içinde göç etme arzusunun en düşük olduğu ülkelerden biridir. Bu, çok uzun süredir böyle. Yani Türkiye AB’ye girerse, Bulgaristan, Romanya ve Polonya ile kıyaslanamayacak kadar düşük ölçüde göç olmasını bekliyoruz. Çünkü Türkiye, 40 yıl önceki Türkiye değil, olmayacaktır da. Ama insanları doğru olmayan şeylerle yanıltıyorlar.”

1648770cookie-check‘Göçme duygumuz az’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.