Göksunlu kadınlar çıtayı yükseltti

Göksunlular Sosyal Dayanışma ve Kültür Derneği’nin Kadın Kolları Başkanı Tülay Över başkanlığı ve Nur Güngör’ün eğitmenliğinde yürütülen el işleri atölye çalışmasına katılan kadınlar el yapımı çantadan dokumaya pek çok el işi öğreniyorlar.

Göksunlu kadınlar 27 Mayıs’ta yapılacak 6 günlük Alevi Kültür ve Sanat Festivali’nde tezgâh açarak yaptıkları el işlerini dernek yararına satışa sunacaklar.

Över projeyle ilgili şunları söyledi:

“Biz aslında bütün kadınların bildiği el işlerini modern hayatta nasıl kullanılabilir diye yola çıktık. Çantalara işliyor-örüyoruz, tepsilerde desen çalışıyor, vazoları süslüyoruz. Aslında annelerimizden öğrendiklerimizi modern hayata taşımaya çalışıyoruz” dedi.

Kadınların ürettiklerinin ilk olarak BAF’ın Alevi Kültür ve Sanat Festivali’nde dernek yararına görücüye çıkacağını belirten Över şöyle konuştu:

“Göksunun 16 köyünden Londra’da 5 bine yakın hemşerimizin olduğunu tahmin ediyoruz. Amacımız çocukların okul saati zamanı 9 ile 15 arasına eve hapsolmuş kadınların dışarıya çıkabilmesi ve üretime katkıda bulunmasıdır. Asıl hedefimiz bu. Şu an emekliyoruz fakat kendi becerilerimizi de geliştirmeye çalışıyoruz. Ürettiklerimizi bizim toplumdan daha çok birinci bölgede içinde yaşadığımız ülkeye tanıtmak. El işlerine onların daha çok değer verdiğini biliyoruz…”

Över, “Projemiz BAF’ın karşısında yer alan Great Cambridge Road üzerindeki kendi mekanında sürüyor. Bütün kadınlara açık. İlgi duyanların bize katılmaları için geç değil” diye devam etti.

Göksunlular Sosyal Dayanışma ve Kültür Derneği’nin Başkanı Bülent Ordu da kadınların disiplinli çalışmasının etkileyici olduğunu belirterek, “Dernek olarak başka sürpriz projeleri de yakında duyuracağız” diye konuştu.

Eğitmen Nur Güngör, kadınların kursa ilgisinden memnun olduğunu belirterek “20’ye yakın katılımcı var. Kadınlar el işlerinin yanı sıra malzemeyi, fiyatlamayı ve satış yöntemlerini de öğreniyorlar. Sıradan bir kurstan farkı bu olsa gerek. Daha sonraki adım bu öğrendiklerini işe dönüştürmek olacaktır” dedi.

“Yapılan işler fabrikasyon değil, el emeği göz nuru… Bu açıdan çok değerli” diyen Güngör, “Bu kadınların boş zamanları değerlendirme değil, profesyonel bir işe döndürmek için yapılan bir proje” diye devam etti.

FOTOĞRAFLAR:

Göksunlu kadınlar el emeği göz nuru işlerini farklı kültürlere de tanıtmayı amaçlıyor...

Göksunlular Sosyal Dayanışma ve Kültür Derneği’nin Başkanı Bülent Ordu ve Kadın Kolları Başkanı Tülay Över bu projeyle hem derneğe gelir sağlayacaklar hem de Anadolu kültürünün el işlerini tanıtacaklar…

Kadın Kolları Başkanı Tülay Över

Göksunlu kadınlar (Fotoğraf Su Eskioğlu)

2179080cookie-checkGöksunlu kadınlar çıtayı yükseltti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.