Goldsmith bu kez de işgali savundu

Lord Goldsmith’in Irak savaşıyla ilgili raporu Başbakan Blair’in başını ağrıtmıştı.


Daily Telegraph gazetesine konuşan Lord Goldsmith, Irak Savaşı konusunda Başbakana ikinci ve son kez verdiği ve savaşın yasal temeli bulunduğuna işaret ettiği mütalaasının tamamen bağımsız koşullarda hazırlanmış, gerçek görüşü olduğunu savundu.
 
Mütalaasını hazırlarken İngiliz istihbaratı ya da başka kaynakların hazırladığı bazı komplo teorileri ve fantezilerine dayandığını yalanlayan Lord Goldsmith, mesleki liyakatiyle ilgili olarak yapılan yorum ve ortaya atılan iddiaların doğru olmadığını belirtti. 
 
Görüşünü hazırladığı sırada Başbakan Blair ya da bir başka hükümet üyesinin baskısı altında kalmadığını da belirten Goldsmith, ”bugün hala Irak’a yapılan askeri harekatın hukuki temelinin bulunduğu yolundaki görüşümün arkasında duruyorum. Bu benim zorunlu olarak varmak durumunda olduğum bir sonuçtu, çünkü hukuk bunu gerektiriyordu.Kararımı verdim ve hala aynı noktadayım” diye konuştu.


RAPORDAN…
 
Kraliyet Başsavcısı’nın, Irak Savaşı’nın meşru olmayacağı uyarısında bulunan raporunun ayrıntıları İngiltere seçimlerinden kısa süre önce yayımlanmıştı.
 
Başsavcı Lord Goldsmith’in, Irak Savaşı başlamadan iki hafta önce başbakanlığa gönderdiği raporda, savaşın meşru olmadığı yönündeki uyarısı da yer alıyordu. Goldsmith, raporda, İngiltere’nin muhtemel uluslararası davalarda suçlu bulunabileceği, mahkemenin ikinci bir BM kararını gerekli görebileceği uyarısında da bulunmuştu.
 
İkinci BM kararı olmadan da savaşa girilebileceğini, ancak bunun için ciddi deliller ve haklı gerekçeler bulunması gerektiğini belirtilen Goldsmith’in 13 sayfalık raporu 7 mart 2003’te Başbakanlığa gönderilmişti.

781130cookie-checkGoldsmith bu kez de işgali savundu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.