Göletler kuruyor, bakanlık inşaat derdinde!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE  – Antalya’nın Konyaaltı ilçesine bağlı Doyran Mahallesi’nde bulunan sulama amaçlı Doyran Göleti, plansız kullanım ve kuraklık yüzünden kuruma noktasına geldi.
Doyran Çayı üzerinde inşa edilen gölette bir aydır su birikemiyor. Konuyla ilgili DSİ yetkilileri bir açıklama yapmazken, mahalle sakinleri göletin suyunun plansız ve hatalı su kullanımının yanı sıra iklimsel kuraklık yüzünden çekildiğini söylüyor. Birkaç ay önce çevresinde piknikçileri ağırlayan Doyran Göleti’nin suları çekilince bugün adeta hayalete dönmüş durumda.
 
ANTALYA’DAKİ DOYRAN GÖLETİ KURUDU
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, geçtiğimiz yıl tamamlanan ‘Bin Günde 1000 Gölet’ projesi kapsamında inşa edilen göletlerin bir zaruret olduğunu dile getirerek, 2019 yılı sonuna kadar 1071 gölet ve baraj daha yapacaklarını duyurdu. Bakan Eroğlu’nun yapılacağını duyurduğu gölet ve barajların 77 tanesinin ise Antalya’da inşa edilmesi planlanıyor. Ancak son yılların en kurak dönemini yaşayan Antalya ve çevresindeki baraj ve göletlerin doluluk oranları hızla düşüyor. Konyaaltı ilçesi sınırlarındaki Doyran Göleti ise tamamen kuruma noktasına geldi.
‘PLANSIZ SU KULLANILDI’ İDDİASI
Doyran Çayı üzerinde inşa edilen ve 2006 yılında hizmete açılan Doyran Göleti, bin 700 dekarlık arazinin sulanmasında kullanılıyor. Ağırlıklı olarak Çamlıbel, Doyran ve Dağ mahallerindeki arazilerin sulanmasında kullanılan Doyran Göleti’nin suyunun plansız kullanıldığı için kuruma noktasına geldiğini dile getiren yurttaşlar, sorunu bölgedeki sulama birliği yetkililerine defalarca ilettiklerini ancak bir çözüm üretilmediğini öne sürüyor. Kuraklığın da etkisiyle suları iyice çekilen Doyran Göleti adeta hayalete döndü.
Doyran Göleti’nin kurumasında göleti besleyen su kaynaklarının aşırı kullanımı ve kuraklığın da etkisi olduğunu dile getiren yurttaşlar, DSİ yetkililerinin konuyla ilgili bir açıklama yapmasını bekliyor.
2033770cookie-checkGöletler kuruyor, bakanlık inşaat derdinde!
Önceki haberDiktatörler mutlaka çöker ama…
Sonraki haberKızılderililerin su savaşı!
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.