Google, Kübalı doktor Carlos Finlay’ı unutmadı

Sarı humma hastalığının sivrisineklerden yayıldığını tespit eden Kübalı doktor ve bilim insanı Carlos Juan Finlay, bugün 180 yaşına bastı. Google, milyonlarca insanın hayatının kurtulmasını sağlayan Finley’i anmak için çalışmasını hatırlatan özel bir doodle hazırladı.

Doodle, sivrisineklerin ağırlıklı olarak bulunduğu bataklık gibi bir yeri andıran çizimde, üç yaprak ve Finlay’in gözlükleriyle Google yazısı oluşturuyor. Yapraklardan bir tanesinin üzerinde sivrisinek yer alıyor.

Fransız ve İskoç asıllı olan Finlay, 1833 yılında modern adı Camagüey olan Küba şehrinde dünyaya geldi. ABD’nin Pennsylvania eyaletinde Philadelphia Üniversitesi’nde tıp eğitimi gören Finlay, Küba’da doktorluğa başlamadan önce Havana ve Paris’te tıp eğitimine devam etti.

Finlay, 1879 yılında binlerce ölüme neden olan sarı hummanın tedavisinin araştırılması için Küba hükümeti tarafından Kuzey Amerika’dan gelen bir komisyonla çalışması için görevlendirildi. İki yıl sonra, Washington DC’de düzenlenen Uluslararası Sağlık Konferansı’na katılması için temsilci olarak atandı.

SAYISIZ İNSANIN HAYATI KURTULDU

Konferansta sarı humma üzerindeki araştırmalarının sonucunu sunan Finlay, hastalığının Aedes aegypti olarak bilinen sivrisinek türü Culex fasciatus’tan yayıldığını savundu. ABD ordusunun Sarı Humma Kurulu, 1900 yılında Küba’ya geldiğinde, Finlay sarı hummanın sivrisineklerden yayıldığına dair delillerini sundu.

ABD’li kurulun başında yer alan doktor Walter Reed, Finlay’in çalışmaları sonucu sarı humma araştırmalarına yeni bir yön verdi ve elde edilen sonuç başta Güney Amerika olmak üzere Karayip, Afrika ve ABD’nin güney eyaletlerinde sayısız insanın hayatını kurtardı.

Kübalı doktor ve askeri vali General Leonard Wood, Finlay’in başarısı için, “Edward Anthony Jenner’ın çiçek aşısını bulmasının ardından tıptaki en büyük adım” ifadesini kullanmıştı.

Finlay, 1915 yılında beynindeki rahatsızlık nedeniyle geçirdiği felç sonucu Havana’daki evinde hayata gözlerini yumdu.

1403000cookie-checkGoogle, Kübalı doktor Carlos Finlay’ı unutmadı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.