Gordon Afrika’da ısrarlı

İngiliz Maliye Bakanı Brown, Afrika’ya yardımda cömert ve cesur olunması gerektiğini belirterek “Çekinilecek zaman değil çünkü 2005 Afrika için kritik bir yıl” diye konuştu.


İngiltere altın fiyatlarındaki artış nedeniyle IMF kasasındaki rezervin değer kazandığını ve edinilen kârın yardım için kullanılmasını istiyor. ABD, Almanya, Japonya ve İtalya IMF’nin altın satışına olumlu bakmıyor. Ayrıca ABD  Başkanı George W. Bush, yaptığı açıklamada ABD bütçesi ile yardım planının uyuşmadığını dile getirdi.


Brown “Afrika için yeni bir Marshall Planı hazırlanmalı” diyerekönerileri gelecek ay İskoçya’da yapılacak G-8 zirvesi öncesinde liderlere ileteceğini söyledi. Brown G-8 ülkelerinin kendilerine ait tüm Afrika borçlarını silerek dünyanın en yoksul ülkelerine yılda iki milyar dolarlık bir yükten kurtarmış olunacağını belirtti.


Afrika’nın sağlık ve eğitime yatırım yapması gerektiğini vurgulayan bakan, yardımların 2010’a kadar iki katı 80 milyar Dolar’a çıkarılması gerektiğini savundu.


Afrika’ya yardım planı arasında Afrika’dan zengin ülkelerin pazarlarına erişimin kolaylaştırılması ve aşılama programları için finansman sağlanması da yer aldı.


KONSER’E DEVLET DESTEĞİ
Bu planların masdaya yatırılacağı İskoçya’daki G-8 Zirvesi öncesinde, dünyaca ünlü müzisyenler de Afrika’da yoksullun tarihe karışması amacıyla başlatılan kampanya kapsamında, liderleri adım atmaya zorlamak üzere Live8 adı altında bir dizi konser düzenleyecek.


Brown, organizatörlere bir jest olarak konser bedeli olarak kesilmesi gereken katma değer vergisinin alınmayacağını duyurdu. Bu da, yaklaşık 500 bin sterlin yani 1 milyon 200 bin YTL’lik bir kazanç anlamına geliyor.


BROWN’IN İSTEDİKLERİ
– Borçların tamamının silinmesi
– Aşılama için bir fon (IFF) kurulması
– Doğrudan kalkınma yardımını arttırma
– Tarımdaki teşvik sisteminde adalet 


İLGİLİ HABER:
– Bush ‘G-8’in Afrika yardımına karşı
– Borç silinmesinde ‘ilke anlaşması’


İLGİLİ KÖŞE YAZISI: İNGİLTERE’DEN Doc. Dr. GÜN GÜNGÖR / Sen ne şekersin!


AÇIK GAZETE: Zenginlerin yoksullardan alamadıkları borçları silerek ‘yardımsever’ görünmeleri akıllıca bir taktik…


İngiltere, Uzak Doğu’daki  fason üretimini Afrika’ya kaydırma stratejisi izlemeye başladı. Özellikle Güney Asya Depremi’ndeki büyük yıkımı “telef olmuş ucuz işçiler” gözüyle değerlendirerek Afrika hesaplarını yapıyor.


Maliye Bakanı Gordon Brown, geçen aylarda fason üretimi küresel bağlamda yaygınlaştırmak ve tüketim gücü kazanacak yeni pazarlara Afrika’nın katılması için  Afrika ülkelerine resmi bir gezi düzenlemişti. Şimdi de Afrika Marshall Planı ile, Afrika’yı fason üretim yapabilecek konuma getirmek için gereken masrafları IMF’deki altın rezervleri ve G-8’lerden karşılamak istiyor.


İngiltere, yıllarca sömürüp dillerini bile unutturduğu Afrika’da teknik okullar açarak yeni ekonomik düzene entegre olması için yaptığı alt yapı yardımını, “yoksul Afrika’ya yardım ediyoruz” diyerek kamuoyuna sunuyor. Ne yazık ki bağımsızlığı ile tanınan BBC’de bu bu manipule haberleri dünya komuoyuna hükümetin istedigi gibi yayıyor…
 

781480cookie-checkGordon Afrika’da ısrarlı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.