Gürcistan ateşkes ilan etti

Rusya Başbakanı Putin, Gürcistan'ın saldırganlığının yanıtsız kalmayacağını söyledi. Gürcü lider ise orduya tam seferberlik emri verdi. Rusya'nın geniş çaplı saldırıya hazırlandığı iddia ediliyor.

Rusya'ya ait FU-24 bombardıman uçakları, Gürcistan'ın çatışmaların devam ettiği Güney Osetya bölgesindeki Kareli kentindeki polis merkezini bombaladı.

Gürcistan İçişleri Bakanlığının resmi internet sitesinde yapılan açıklamada, Rus bombardıman uçaklarının Kareli kentindeki polis merkezini hedef aldığı ve buraya iki adet bomba bıraktığı ifade edildi.

Polis binasının zarar gördüğü belirtilen açıklamada, herhangi bir kayıp olup olmadığı konusunda bilgi verilmedi.

Bu arada, İçişleri Bakanlığı sözcüsü Şota Utiaşvili, Reuters ajansına yaptığı açıklamada, iki Rus savaş uçağının Kareli, üçüncüsünün ise Gori yakınına bomba bıraktığını, Kareli'de siviller arasında yaralılar bulunduğunu söyledi.

OSETYA'DA 11 YERLEŞİM BİRİMİNİ ELE GEÇİRDİLER

Gürcü birliklerinin, şiddetli çatışmaların devam ettiği Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali çevresindeki 11 yerleşim biriminde kontrolü sağladığı bildirildi.

Gürcü Rustavi-2 televizyonu, Gürcü birliklerinin Tshinvali'ye doğru ilerlemeye devam ettiğini ve şu ana kadar 11 yerleşim biriminde kontrolü eline aldığını duyurdu. Televizyon haberinde, Tshinvali çevresindeki stratejik öneme sahip tüm tepelerin de Gürcü birliklerinin eline geçtiği kaydedildi. Gürcistan Başbakanı Lado Gurgenidze, ''Güney Osetya'da anayasal düzen sağlanana kadar operasyonun süreceğini'' söylemişti.

PUTİN'DEN TEHDİT

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, "saldırgan Gürcistan'ın Güney Osetya'daki eylemlerine Rusya'nın yanıt vereceği" uyarısında bulundu.

Putin, Pekin ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, "Gürcistan liderliğinin Güney Osetya'da çok saldırgan eylemlere başvurduğunu, aralarında Rus barış gücü askerlerinin de bulunduğu kayıplar olduğunu" ifade etti.

GUNEY OSETYA'DAN ACİL YARDIM ÇAĞRISI

Gürcistan'dan tek yanlı bağımsızlık ilan eden Güney Osetya'nın, Rusya'dan bir saat içinde acil yardım göndermesini istediği bildirildi.

Rus İnterfaks ajansı, Güney Osetya Güvenlik Konseyi Başkanı Anatoliy Barankeviç'in yaptığı açıklamada, ''Rusya'dan yardımı bir saat içinde göndermesini istiyoruz. Aksi takdirde çok sayıda kayıp olacak'' ifadesini kullandığını kaydetti.

GÜRCİSTAN YEDEK ASKERLERİNİ SEFERBER ETTİ

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, "Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali'yi özgürleştirmeye başladıklarını" belirterek, Tshinvali'nin merkezinde çatışmaların sürdüğünü ve binlerce yedek askeri seferber ettiklerini söyledi.

Gürcistan Cumhurbaşkanı, "Gürcü kuvvetlerinin Tshinvali'nin büyük bir bölümünü özgürleştirdiğini" ifade ederek, "binlerce yedek askeri seferber ettik" dedi. Saakaşvili, şu ana kadar 10 bin yedek askeri silah altına aldıklarını ve bu sürecin devam ettiğini söyledi.

GÜNEY OSETYA LİDERİ KAÇTI

Çatışmaların sürdüğü Güney Osetya'da, ayrılıkçı rejimin lideri Eduard Kokoeti'nin başkent Tshinvali'yi terk ettiği bildiriliyor.

Güney Osetya kaynakları, Kokoeti'nin, bölgenin Rusya'ya açılan kapısı Roki tünelini kullanarak Güney Osetya'yı terk ettiğini iddia ettiler.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili de, Gürcü birliklerinin başkent Tshinvali'yi özgürleştirmeye başladıklarını ve çatışmaların kent merkezinde sürdüğünü açıklamıştı.

İLK ATEŞKES GÜRCİSTAN'DAN

Öte yandan, Gürcistan hükümeti, TSİ 14.00'dan 17.00'a kadar ateşkes ilan ettiğini duyurdu.

 

1176020cookie-checkGürcistan ateşkes ilan etti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.