Gürcistan başbakanı gaz sızıntısından öldü

Gürcistan İçişleri Bakanı, Başbakan Zurab Jvaniya’nın öldüğünü bildirdi. İçişleri Bakanı Vano Merabişvili, Rustavi-2 televizyonuna yaptığı açıklamada, Jvaniya’nın gaz sızıntısından zehirlendiğini söyledi.

Jvaniya’nın, olay sırasında bir arkadaşının evinde olduğunu belirten Merabişvili, Başbakan’ın telefonunu uzun süre açmaması üzerine korumasının camı kırarak evin içine girdiğini ve Jvaniya’nın cesedini bulduğunu kaydetti.

OTOPSİ YAPILDI
Gürcistan’ın bu sabaha karşı doğal gaz zehirlenmesi sonucu ölen Başbakanı Zurab Jvanıya’ya otopsi yapıldı.

Rustavi-2 televizyonu, Jvanıya’ya otopsi yapıldığını ve ilerleyen saatlerde ölüm nedenine ilişkin ilk raporun açıklanacağını duyurdu.

Bu arada, Tiflis-Gaz şirketi genel müdürü David Morçiladze, Jvanıya’nın yaşamını yitirdiği evde bulunan doğal gaz sobasının montajının yanlış yapıldığını ve bu nedenle sobadan çıkan karbonmonoksit gazının içeriye dolduğunu kaydetti.

Aralarında Jvanıya’nın yakınlarının da bulunduğu hastane önünde oluşan yoğun kalabalığın bekleyişi sürüyor. Jvanıya’nın cenazesinin annesinin Saburtalo semtinde bulunan evine götürüleceği öğrenildi.

Başbakan Jvanıya’nın cenazesinin devlet töreniyle toprağa verileceği açıklandı, ancak günü belirtilmedi.

Zurab Jvanıya, 9 Aralık 1963’te Tiflis’te doğdu. Tiflis Devlet Üniversitesi Biyoloji Fakültesi’nden mezun olan Jvanıya, 1989 yılında Yeşilciler Partisi’ni kurdu.

GÜL DEVRİMİ ÖNCÜSÜ
Jvanıya, bir süre parti liderliğini yürüttükten sonra 25 Ocak 1995’te Parlamento Başkanı seçildi. 20 Ocak 1999’da ikinci kez parlamento başkanlığına seçilen Jvanıya, 2001 yılında görevinden istifa etti.

6 Temmuz 2002’de Demokrat Parti’yi kuran Jvanıya, 2003’te yapılan parlamento seçimlerine, Nino Burcanadze ile birleşerek “Burcanadze-Demokratlar Bloku” içinde girdi.

3 Kasım 2003’te yapılan seçimlerden sonra Mihail Saakaşvili ile birlikte “gül devrimini” gerçekleştiren Jvanıya, geçici hükümette devlet bakanlığı görevini üstlendi. Zurab Jvanıya, 17 Şubat 2004’te başbakanlık görevine getirildi.

1098610cookie-checkGürcistan başbakanı gaz sızıntısından öldü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.