“Türkiye yolsuzlukla mücadele tavsiyelerine en az uyan ülke”

Avrupa Konseyi’nin bir organı olan GRECO’nun raporuna göre Türkiye, yolsuzlukla mücadele tavsiyelerine en az uyan ülke konumunda.

Avrupa Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubu’nun (GRECO) “Milletvekilleri, hakim ve savcılarla ilgili yolsuzluğun önlenmesi” başlıklı raporuna göre Türkiye, Avrupa Konseyi’nin yolsuzlukla mücadele tavsiyelerine en az uyan ülke oldu.

Türkiye’nin de dahil olduğu 46 ülkeyi kapsayan rapora göre, Türkiye 2019 yılında, GRECO tarafından verilen 31 tavsiyenin yüzde 74,2’sini yerine getirmedi, 19,4’ünü kısmen yerine getirdi, yüzde 6,5’ini ise tamamen uyguladı. Tavsiyelerin en çok dikkate alındığı grup 12 tavsiyenin yüzde 8,3’üne uyulan Savcılar ve Hakimler grupları olurken, milletvekilleri ile ilgili 7 tavsiyenin hiçbirine uyulmadı.

Tavsiyelere tam uyan tek ülke Norveç
Rapora göre, 2019 yılında GRECO’nun tüm tavsiyelerine uyan tek ülke Norveç oldu. Tavsiyelere uyma konusunda ülkeler arasında son sırada Türkiye yer alırken, tavsiyelerin yüzde 70’ine uymayan Avusturya da Türkiye’yi izleyen sondan ikinci ülke oldu.

GRECO, Türkiye’nin değerlendirildiği “Uyum ve Ara Uyum” başlıklı daha önceki raporlarında Türkiye’deki yapısal düzenlemelerin yargıç ve hakimlerin bağımsızlığına zarar verdiğine dikkati çekmiş ve bu düzenlemelerin “Yargıç ve hakimleri iktidar ile siyasete karşı bağımsız olma konumunda eskiye oranla daha sıkıntılı bir duruma soktuğu” uyarısında bulunmuştu.

Türkiye’de milletvekilleri ile yargı mensupları arasında yolsuzluğun önlenmesi için hükümetin somut önlemler almadığı eleştirisi yapılmış ve “Genel anlamda durumun tatmin edici olmadığı” belirtilmişti.

Üyelerinin yolsuzlukla mücadele standartlarına uyumlarını izleyerek yolsuzlukla mücadele kapasitelerini geliştirmeyi amaçlayan bir Avrupa Konseyi organı olan GRECO, devletlerin ulusal yolsuzlukla mücadele politikalarındaki eksiklikleri tespit etmelerine yardımcı olmak üzere yasal, kurumsal ve pratik reformları teşvik ediyor. Deutsche Welle Türkçe

2508350cookie-check“Türkiye yolsuzlukla mücadele tavsiyelerine en az uyan ülke”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.