Green Lanes’deki park sorununa 1 sterlin darbesi

Anadolu mutfağını temsil eden restoranlar ve toplum üyesi esnafın yoğunlaştığı Green lanes’deki Haringay bölgesindeki park sorunu bir türlü çözülemiyor.

Gazetemize görüş bildiren esnaf; caddedeki park ücretlerinin yüksekliğinden yakınırken, eski 1 sterlinlerin tedavülden kalkmasıyla makine yerine telefon bankacılığı ile park ücreti ödeme yönteminin müşterileri bölgeden kaçırttığını savundular.

Sorumuzu yanıtlayan bölge esnafınını yorumları şöyle:

1 STERLİNİN TEDAVÜLDEN KALKMASI MAHVETTİ
ŞEFİK MEHMET (HARİNGEY ESNAF DERNEĞİ BAŞKANI): En büyük problem eski bir sterlinlerin tedavülden kalkmasıyla bu park ücreti makinalarının işe yaramaz oluşu. Belediye çapında 420 park ücreti makinesinin değişmesi için 120 bin sterlin gerekiyormuş.  Bu belediye için büyük bir para değil ama işin kolay yanına kaçıyorlar. Park ücretini makinelere atma yerine telefonla kredi kartıyla ödenmesi isteniyor. Yaşlı insanlar bunu başaramıyorlar. Bu durum parkın ücretli olduğu saatlerdeki bütün esnafın işini çok olumsuz etkiledi. Park edemediği için alış veriş yapmadan gidenlere tanık oluyorum.

Ayrıca Haringey Green Lanes’de saatlik park ücreti 3.70 sterlin çok fazla. Bu miktar komşu semtler Enfield ve Hackney’den daha da yüksektir.

Ben belediyenin bu konuyla ilgili bütün toplantıları takip ettim ve esnaf şikayetlerini bizzat aktardım. Ne yazık ki bütün kavgamıza rağmen hiç bir sonuç çıkmadı. Bir sonuç da çıkacağını sanmıyorum çünkü belediyeler kriz içinde. Mayıs’ta seçimler var. Pek çok belediye seçime gitmeme kararı aldı. Belediye meclisinde partiler içinde de gruplaşmalar yaşanıyor. Pek çok belediye meclis üyesi saf dışı ediliyor. Haringey Belediyesi’nin kendi büyük sorunlarıyla uğraşırken bu park sorununa odaklanması çok zor.

TELEFON İLE ÖDEMENİN KAÇAR YANI YOK!
AHMET ÜSTÜNSÜRMELİ (ANTEPLİLER RESTAURANTS): Ne yazık ki park sorunu nedeniyle bazı müşteriler Haringey’e gelmiyorlar. Fakat bu sorun bütün Londra çapında. Bizim toplum da teknelojiye ayak uydurmalı ve telefonla park ücretini ödeyebilmek için 5 dakikasını ayırıp kayıt olmalılar. Kayıttan sonra park ücretini ödemek makinaya para atmaktan daha kolay ve sadece 1 dakikanızı alıyor… Telefonla park ücreti ödemenin kaçar yanı yok ne yazık ki. Gerçekci olmak gerekir. Benim yaştaki insanlara bu belki sorun ama çözümü de zor değil

Park ücretin fazla nedeni de bölge sakinlerinin caddede, kendilerine göre “yabancı” restoranlardan dolayı kalabalık istemediklerini, ırkçılık yaptıklarını düşünüyorum. Garip ama bölge sakinleri bizim burada iş yapmamızı istemiyorlar. Burada oturanların çoğu orta sınıf beyaz İngiliz, ev satın alırken caddenin canlılığı hoşlarına gidiyor sonra da farklı tavır alıyorlar.

MÜŞTERİ KAÇIRIYORUZ
ITIR SÖKMEN (TULIP HOLİDAYS): Yetersiz park metre vardı şimdi var olanlar da kullanılamıyor. Fiyatlar diğer belediyelere göre çok pahalı. Aracınızın park ücretini parayla ödeyemiyorsunuz. Her insan da buna alışık değil. Bazıları zorlanıyor tabii… Bizim toplumda kredi kartı olmayanlar var. Ceza yiyen müşterilerimiz de oluyor. Bu sorun bir şekilde derhal çözülmeli…

BELEDİYE TERSİNİ YAPIYOR
BURCU İNCEKARA (EV KUR HARİNGEY): Ne yazık ki park metre makineleri eski 1 sterlin Kabul ettiği için artık kullanılamıyor. Belediyenin değiştirmeye değiştidrmeye niyeti yok. Bizim müşterilerimiz telefona sarılıp banka kredi kartıyla ödeme yapmayı zor buluyor. Bu durumda ceza yemekten kaçınanlar bölgedeki küçük esnafı bırakıp park yeri olan dev süpermarketlere yöneliyorlar. Belediye bu park politikasıyla bizi destekleyeceğine köstek olmuş oluyor.

HARINGEY PARK SORUNUNA ÇÖZÜM ÖNERİSİ

FARUK ESKİOĞLU (GAZETECİ): Haringey Belediyesi hem kendisine gelir getirecek hem de bölge sakinleri ve esnafını rahatlatacak önerim şöyle:

Haringey Belediyesi her ayın birinde üzerinde logosu olan park saatlerini uygun bir fiyata (örneğin 50 sterlin) satışa çıkarmalı. Bu saatleri satan alan araç sahipleri, Haringey bölgesinde parka izin verilen zamanda sadece 15 dakika park edebilmeli. Park saatini de aracın önüne koyarak kanıtlamalı.

Böylece küçük esnaf müşterisini dev süpermarketlere kaçmaktan,, araç sahibi de bozuk para ya da telefon bankacılığı çilesinden kurtulmuş olacaktır.

Ayırca Haringey’de yalnızca Haringay bölgesindeki Green Lanes ana caddede engelli park yeni olmaması da Haringey Belediyesi’nin büyük ayıbıdır. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde mangalda kül bırakmayan ilgililerin dikkatini çekerim. Engelli parkının önemini anlamak için mutlaka engfelli olmaya gerek yok. Birazcık empati lütfen!

2152180cookie-checkGreen Lanes’deki park sorununa 1 sterlin darbesi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.