Görevi başında 53 gazeteci öldürüldü

2004 gazetecilerin en zor yıllardan biri oldu. Örgüte göre bu, 1995’ten sonraki en yüksek rakam.


Irak gazeteciler için iki yıldır üstüste en tehlikeli bölge durumunda. Irak’ta geçen yıl 19 gazeteci öldü. Bu kişilerle birlikte, tercüman rehber, koruma görevlisi şoför gibi 12 destek elemanı da hayatını kaybetti.


Örgütün açıklamasına göre, Irak’ta ölen gazetecilerin büyük bir bölümünü, kendi ifadesiyle terörist ve Iraklı gerillaların saldırısına hedef oldu.


Ölümlerin dördünden ise ABD ordusu sorumlu tutuluyor.


Irak’ı altı ölümle Filipinler izliyor. Bangladeş’te ise dört gazeteci ise görevleri sırasında ya da fikirleri nedeniyle hayatını kaybetti.


Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, “Bu ülkelerde gazeteciler, yolsuzluk, uyuşturucu kaçakçılığı ve çetelerle ilgili araştırma yaparken hayatlarını kaybettiler” dedi.


Örgütün raporunda Kuzey Kore, Birmanya, Çin, Vietnam, Laos en az basın özgürlügünün olduğu ülkeler olarak gösteriliyor.


Çin için “Gazeteciler için dünyanın en büyük cezaevi” deniyor.


Raporda İran için de ağır eleştiriler yer alıyor. Buna göre, İran sık sık gazetecileri hapisle cezalandırıyor ve internet üzerinden fikir yaymaya çalisan muhalif grupları cezalandırıyor.


Örgüt, Rusya’da ifade özgürlügünün sık sık ihlal edildiği, Beslan’da 330 kişinin ölümüyle sonuçlanan okul trajedisinin devlet kontrolündeki televizyon kanalları tarafından yanlı yansıtıldığı görüşünde.

676810cookie-checkGörevi başında 53 gazeteci öldürüldü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.