Görüşmelerde Kıbrıs engeli aşıldı

AB Zirvesi’nde Türkiye’nin sıkıntılı saatleri geride kaldı. Bir ara Erdoğan’ın Brüksel’den ayrılmaya karar vermesine yolaçacak kadar kötüye giden müzakerelerde, sonunda uzlaşmaya varıldı.


Türkiye ile AB Dönem Başkanlığı ve bazı ülkeler arasında Kıbrıs paragrafı konusunda uzlaşmaya varıldığı, uzlaşmanın AB Konseyi’ne götürüldüğü bildirildi.
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Türkiye ile AB Dönem Başkanlığı ve bazı ülkeler arasında gün boyu süren toplantılarda, AB zirvesinin sonuç bildirisinin Kıbrıs paragrafı üzerinde uzlaşmaya varıldı.


Söz konusu uzlaşma Dönem Başkanlığı tarafından AB Konseyi’ne götürüldü.
Diplomatik kaynaklar, AB Konseyi’nde Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Tasos Papadopulos’un da bulunduğuna dikkat çektiler.


İŞTE ANLAŞMAYA VARILAN MADDELER
Brüksel’deki beşli zirvede Kıbrıs paragrafında anlaşma sağlandı. Buna göre, Türkiye’nin sözlü güvencesi yetecek.


Nihai bildiride Türkiye’nin iyi niyet beyanı AB tarafından not edilecek ve Türkiye’nin ayrıca bir deklarasyon yayımlamasına gerek kalmayacak.


Ancak AB, Türkiye’nin müzakerelerin başlayacağı 3 ekim 2005 tarihine kadar Ankara Anlaşması’nın ek protokolünü imzalaması talebini sürdürüyor.


Kıbrıs konusu dışında da taslakta yeni değişiklikler yapıldı. Müzakereler sadece ‘Kopenhag kriterleri’ çerçevesinde netleştirilecek ‘Kalıcı kısıtlama’ ifadesi, ‘gerektiğinde kısıtlama getirilebilecek’ şeklinde değiştirilecek Müzakereler kesildiği taktirde, Türkiye’nin birliğe ‘sıkı bağlarla bağlanması’ kararı Türkiye’ye bırakıldı.


Taslağın sonunda yeralan ve müzakereler üyelikle sonuçlanmazsa Türkiye Avrupa Birliği’ne kuvvetli bağlarla bağlanır ifadesi değiştirildi. Bunun yerine Türkiye eğer müzakerelere devam etmek istemezse Avrupa Birliği’ne kuvvetli bağlarla bağlanmayı talep eder ifadesi yeralacak.
Bu değişim ileriki yıllarda AB’nin elinden önemli bir koz alıp insifatifi Türkiye’ye bırakıyor.
Nüfus dolaşımı ve tarımla ilgili konulardaki kısıtlamalarda kalıcı yerine gerektiğinde kısıtlama uygulaması terimi getiriliyor. Bu da Türkiye’yi tatmin etmek için yapılmış bir yumuşatma.


GELİNEN NOKTAYI ERDOĞAN AÇIKLAYACAK
Başbakan Erdoğan, Türkiye ile AB arasındaki en çetin pazarlık konusu olan Kıbrıs sorunun çözümü konusunda gelinen noktayı, düzenleyeceği basın toplantısıyla kamuoyuna duyuracak. Daha önce yapılan açıklamalarda Başbakan Erdoğan’ın basın toplantısının saat 15:00’te yapılacağı duyurulmuştu.


RUMLAR SÖZLÜ TAAHHÜDÜ KABUL ETMEYE MECBUR KALDI
Türkiye ile AB arasındaki çetin pazarlıkta üzerinde uzlaşmaya varılan noktaları özetleyen AB kaynakları, Rum kesiminin Türkiye’nin sözlü taahhüt önerisini kabul etmeye mecbur kaldığını ifade ettiler.


AB kaynakları, çetin pazarlıkları şöyle özetledi:


Kıbrıs: Türkiye, Kıbrıs paragrafını parafe etmek yerine sözlü taahhütte bulunacak. Bu hususa başlangıçta karşı çıkan Kıbrıs Rum kesimi, yoğun baskı sonucu öneriyi kabule mecbur kaldı.


Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Türkiye’nin iyi niyet beyanı olarak açıklayacağı bu taahüt, sonuç bildirisinde yer alacak.


Koruma önlemleri: AB, bu konuda son taslakta yer alan kalıcı ifadesini kaldırdı. Bu gelişmenin Türk tarafınca memnuniyetle karşılandığı bildiriliyor.


Alternatif müzakere hedefi: En önemli unsurlardan birini oluşturan bu maddede yapılan değişiklikle tam üyelik müzakerelerinin ancak Türkiye’nin tam üyelikten vazgeçmesi halinde kesileceği hükmü getirildi. İnisiyatifi Türkiye’ye bırakan bu maddenin olumlu karşılandığı belirtiliyor.


Bu arada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın görüşmeler sırasında AB’li muhataplarına herhangi bir belgeye imza atmasının söz konusu olmayacağını söylediği ifade edildi.
 
  
 

1018210cookie-checkGörüşmelerde Kıbrıs engeli aşıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.