Görüşmelerde ‘toprak’ konuşuldu

Liderler ve temsilcileri Özdil Nami ile Yorgos Yakovu’nun katılımıyla dörtlü başlayan görüşmeye, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Taye Brook Zerihoun ev sahipliği yaptı.

11 Haziranda yapılan bir önceki görüşmede “toprak” konusuyla ilgili ilk sunuşlarını yapan taraflar, bugün görüşmede birbirlerinin önerileriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat , Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas’la görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, ”toprak ve Yeşilırmak kapısının açılması konularını ele aldıklarını, görüşmenin çok uzun bir bölümünü Yeşilırmak konusunun oluşturduğunu kaydetti.

Talat sözlerini şöyle sürdürdü:

”Toprak öyle bir konudur ki, bütün konularda uzlaşma sağlandığı zaman ancak ele alınıp sonuçlandırılır. Aksi halde tartışılması son derece zor olur, nitekim onu yaşıyoruz bugün. Bütün konuları ele alıp bitirdikten sonra bunu tartışacağız tabii ki, ama o güne giderken bir ön değerlendirme yapmak, hangi kritere göre bu konuyu ele almayı öngördüğümüzü söylemek, Rumların bu konuyu nasıl ele almayı öngördüklerini dinlemek bizim için önemlidir. Bunu yapıyoruz bu aşamada.”

Spekülasyonlara kapılmamak gerektiğini, masada harita olmadığını, Türk ve Rum tarafının harita getirmediğini, bu aşamada da getirme niyetlerinin bulunmadığını söyleyen Talat, ”Bu konunun nihai sonuçlanması, tabii ki bütün konularda uzlaşma olduğu takdirde olacaktır. O nedenle harita gibi hassas bir konuda spekülasyona fırsat vermemek lazımdır” diye konuştu.

1206840cookie-checkGörüşmelerde ‘toprak’ konuşuldu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.