Gürsel Tekin’den şok belge

İzmir Valiliği Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün, geçtiğimiz haftalarda kentteki bir fırına “Seferberlik Savaş Hali Hazırlık kapsamında yürütülen Özel Planın oluşturulması…” vurgusuyla “Kaynak saptama” yazısı gönderdiği belirlendi. Belgeyi KKTC’de açıklayan Tekin “AKP hükümeti savaşa hazırlanıyor ve stok tespiti yapıyor” dedi.

“Kaynak Saptama Çizelgesinin Hazırlanması” başlıklı yazıda “…üretilen gıda ürünleri depolama ve stoklama gibi yapılan faaliyet alanlarının ivedi olarak 10 Kasım 2012 tarihine kadar bildirilmesi” isteğinde bulunuldu.

KKTC’de çeşiti temaslarda bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, belgeyi “Hükümet ‘Seferberlik Savaş Hali Özel Planı’ hazırlıyor” sözleriyle yorumladı. “Bu her yıl tekrarlanan rutin bir uygulama olabilir mi?” sorusuna CHP’li Tekin, “On yıl belediye başkanvekilliği yaptım. İl Başkanlığı görevim var. Bunca zamandır böyle bir belgeye rastlamadım. İzmir ve İstanbul Fırıncılar Odası yetkilileriyle de görüştüm; ‘Böyle bir taleple şimdiye kadar hiç karşılaşmadık’ dediler. Suriye ve Patriot tartışmalarının yaşandığı, İran’ın Patriot’ları ‘Savaş Sebebi’ saydığı açıklaması yaptığı bir dönemde hükümet neyin ‘Özel Planı’nı hazırlıyor?” diye sordu. CHP’li Tekin’in belgeye yönelik değerlendirmesi özetle şöyle:

HAYATIMDA BÖYLE BELGE GÖRMEDİM

“Seferberlik mi var, savaşa mı giriyoruz? Nasıl bir tehlikeli süreçten geçiyoruz. Hükümet çıkıp da ‘Rutin bir uygulama demesin’ sakın. Bunca yıllık yöneticilik yaşamımda böyle bir belgenin bir esnaf arkadaşıma, bir sanayiciye geldiğini hiç duymadım, görmedim. Türkiye’nin belki dostları yoktu ama düşmanları da yoktu. AKP iktidarıyla birlikte, sıfır sorundan ‘Düşman’ komşu ülkeler, noktasına gelindi. Başbakan ‘Burası NATO toprağı’ diyor. NATO’da kendi toprağı gibi il il gezip konuşlanacak yer arıyor. Tüm bu taşlar üst üste konulduğunda da insan ‘Bu neyin belgesi?’ diye sormadan edemiyor.”

İŞTE BELGEDEKİ O BÖLÜM

Seferberlik ve Savaş Hali Tüzüğü’nün “Kaynak Bilgilerinin Gönderilmesi” bölümü özetle şöyle: “…Kamu kurum ve kuruluşları, kaynak saptama çizelgelerini valilik aracılığıyla bağlı olduğu bakanlığa iletir. Mal ve hizmet üreten kamu kurum ve kuruluşları kaynak saptama çizelgelerinin kendi teşkilat bağlantısı içinde bağlı bulunduğu bakanlığa bildirir, bir suretini de kaynağın bulunduğu ilin valiliğine gönderir. Özel sektör kurum ve kuruluşları tarafından düzenlenen çizelgeler, bulunduğu yerin valiliği aracılığıyla ilgili bakanlığa iletilir. Birden çok tesis ve fabrikası bulunan kuruluşlar, üretim kapasiteleri ve stoklarıyla ilgili bilgileri, her tesis ve fabrika için ayrı ayrı bildirir. Değişiklik ve ekler her yıl ekim ayında yeniden düzenlenecek kaynak saptama çizelgeleri veya bunun yerine kullanılacak formlarla ilgili makamlara aynı biçimde gönderilir.”

BAKANLIK: RUTİN UYGULAMA

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, gıda envanteri hazırlık çalışmaları nedeniyle ”Hükümetin seferberlik savaş hali özel planı hazırladığı” iddiasının ortaya atılmasına ilişkin, söz konusu uygulamanın CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin’in iddia ettiği gibi ilk kez karşılaşılan bir durum olmadığı, her yıl Ekim ayında tekrarlandığı bildirildi.

1365500cookie-checkGürsel Tekin’den şok belge

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.