Göstericilerin önerisi reddedildi

Protestocuların bir lideri, askerlerin sokaklardan çekilmesi ve Birleşmiş Milletler’in de dahil olması koşuluyla hükümete görüşme önermişti.

Ancak, bir hükümet sözcüsü, öneriden hemen sonra yaptığı açıklamada, görüşmeyi ve yabancı grupların müdahil olmalarını reddetti.

Ordu ve polisin kampı boşaltmak için harekete geçtiği 13 Mayıs’tan bu yana en az 29 kişi ölmüştü.

Bu arada, Tayland hükmeti Mart ayından bu yana Bangkok merkezinde kamp kuran göstericlere, kadın ve yaşlıları kamptan yarın öğlene kadar çıkarmaları konusunda ültimatom verdi.

Başkentin finansal merkezi yakınlarında barikatlarla çevrili bir kamp kurmuş olan göstericiler, demokratik olmayan bir şekilde iktidara geldiğini söyledikleri Başbakan Abhisit Vejjajiva’nın istifasını talep ediyor.

Kızıl Gömlekli protestocuların bir lideri, askerlerin operasyonlarda en az 29 göstericiyi öldürmelerinin ardından ülkenin bir ‘iç savaş’a yakın olduğunu söyledi.

Başbakan Abhisit, özellikle kadın ve yaşlı göstericileri kampı terketmeye ikna etmesi için Kızıl Haç’tan yardım istedi.

Bu arada, yüzlerce gösterici kentin başka bir bölgesinde de toplanmaya başladı.

Ordu birlikleri kampa giden yolların kenarlarında mevzilenmiş durumda.

Görgü tanıkları, askerlerin kendilerine yaklaşan herkesi hedeflediklerini ve gerçek mermi kullandıklarını ifade ediyor.

Çatışmalar üzerine, okulların açılışını bir hafta erteleyen Abhisit, yürürlüğe konulması planlanan bir sokağa çıkma yasağını ise iptal etti.

Tayland televizyonu, göstericilerin kampını terkeden kadın ve çocukların görüntülerini yayınladı.

Protesto gösterileri, ordu birliklerinin, kampı boşaltmak için harekete geçtikleri 13 Mayıs’tan itibaren ikinci kez çatışmalara dönüşmüştü.

Tayland’da Mart ayının ortalarından beri devam eden siyasi kriz yüzünden onlarca kişi öldü, bin civarında kişi yaralandı.

Bangkok’taki BBC muhabiri, Kızıl Gömlekliler hareketinin, eski Başbakan Taksin Şinavat’ın devrilmesi ardından Şinavat’a destek için başladığını, ancak şu sıralarda, çoğunluğunu yoksulların oluşturduğu göstericilerin kendi mücadelelerini sürdürdüklerini söylüyor.

Eylemlerine iki ay önce, erken seçim düzenlenmesi talebiyle başlamış olan göstericiler mücadelelerini, kırsal kesimlerde yaşayan yoksulların elit kesime karşı giriştiği bir “sınıf savaşı” olarak nitelendiriyor.

Muhalif göstericiler, hükümetin 10 Nisan’da yaşanan olayların sorumluluğunu üstlenmesini istiyor.

Hükümetin kampı dağıtmak için bir önceki girişimi sırasında yaşanan bu olaylarda, 19 protestocu, 1 gazeteci ve 5 asker hayatını kaybetmişti.

Göstericilerin ve hükümetin temsilcileri daha bir kaç gün öncesine dek uzlaşma arıyordu. Hatta, Başbakan Abhisit Vejjajiva, 14 Kasım’da erken seçime gitme sözü bile vermişti. Ancak masaya getirilen ek talepler ardından Başbakan tavrını sertleştirdi ve vaadini geri çekti. (BBC)

1243910cookie-checkGöstericilerin önerisi reddedildi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.