Gösteriye polis kurşunu: 1 ölü

Anadolu Ajansı’na göre Diyarbakır’da DTP milletvekillerinin de aralarında bulunduğu izinsiz gösteri yapmak isteyen gruba polis müdahale etti, DTP milletvekilleri Selahattin Demirtaş ve Aysel Tuğluk, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve bazı DTP’li belediye başkanlarının da aralarında bulunduğu grup, DTP il binasının önünde bir araya geldi.

Polis, Koşuyolu mevkisine doğru yürüyüşe geçen grubu durdurarak, yürüyüşün yasal olmadığı uyarısında bulundu.
Polis ile milletvekillerinin görüşmesi sonucu grup, yürüyüş yapmaktan vazgeçerek basın açıklaması için DTP binasına geri döndü.
Dönüş sırasında gruptan bazı kişilerin havai fişek ve taş atması sonucu polis, biber gazı sıkarak müdahalede bulundu.
Gruptan bazı kişilerin Şanlıurfa yolundaki AK Parti İl Başkanlığı binasına taş atması sonucu, binada nöbet tutan bir polis yaralandı. Polisin tedavisi Diyarbakır Devlet Hastanesinde sürüyor.

FEN EDEBİYAT ÖĞRENCİSİ

Bağlar ve Kayapınar ilçelerinde izinsiz gösteri yapan gruptan ilk belirlemelere göre 15 kişi gözaltına alındı.
Zanlılar, Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesine götürüldü.

Olaylar sırasında silahla vurularak yaralanan, Dicle Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğrencisi olduğu belirtilen Aydın Erdem (23), Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesinde müdahaleye rağmen kurtarılamadı. Erdem’in cenazesi, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine ait cenaze aracı ile Mardin’e gönderildi.

“AÇILIM” SÜRECİ SONUNA KADAR SÜRECEK

AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Baki Aksoy, “Demokratik açılım süreci sonuna kadar sürecek. Bu süreçten rahatsız olan siyasi partiler, gruplar ve insanlar var” dedi.

Diyarbakır’daki izinsiz gösteriler esnasında taş ve molotofkokteyli saldırının düzenlendiği parti binasında basın toplantısı düzenleyen Aksoy, DTP tarafından düzenlenen izinsiz gösteriye katılan bazı grupların parti binasına saldırıda bulunduğunu belirterek, saldırıda iki katlı binanın camlarının tamamen kırıldığını, eşyaların tahrip edildiğini, binada bulunan 4 kişinin bir süreliğine mahsur kaldığını söyledi.

Yaptıklarından ve yapmak istediklerinden rahatsız olanların bulunduğunu savunan Aksoy, şöyle devam etti:
”Belli ki bazı gruplar, demokratik açılım süreci ile bu halkın rahat nefes almasını daha çok özgürlük içinde yaşamasını istemiyor. Çünkü demokratik açılımla birlikte kan ve gözyaşı üzerinden edebiyat yapamayacaklar.”

113 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Öte yandan, Siirt, Batman ve Mardin’in Nusaybin ilçesinde izinsiz gösteri yapmak isteyen gruplara polis müdahale etti, 113 kişi gözaltına alındı. Olaylarda 1’i polis memuru 3 kişi yaralandı.

Siirt’te DTP Milletvekili Osman Özçelik ve Belediye Başkanı Selim Sadak’ın da aralarında bulunduğu grup basın açıklaması yaptı. Açıklamanın ardından dağılan gruptan bazıları Çakmak Mahallesi’nde polise taşlı saldırıda bulundu. Bunun üzerine polisin müdahale ettiği gruptan 13 kişi gözaltına alındı. Olaylarda 1’i polis memuru 3 kişi yaralandı.
Vali Necati Şentürk, yaptığı açıklamada, olayların polisin sağduyusu sayesinde büyümeden önlendiğini belirterek, yürüyüşü izleyen polis memurlarının taşlanması üzerine müdahale edildiğini belirtti. Açıklamada, grubu tahrik eden ve polise taş atan 13 kişinin gözaltına alındığı kaydedildi.

Batman’da ise aralarında DTP milletvekilleri Bengi Yıldız, Ayla Akat Ata ve Belediye Başkanı Nejdet Atalay’ın da bulunduğu grup, DTP il binası önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamanın ardından bazı göstericiler polise taşlı saldırıda bulundu. Polisin müdahalesi sonucu 100 kişi gözaltına alındı.

ŞEMDİNLİ’DE MİTİNG SONRASI GÖSTERİ

Habur Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra ifadeleri alınan ve serbest bırakılan PKK’lıların da aralarında bulunduğu DTP’liler, Şemdinli’de miting düzenledi.

Mitingden sonra bir grup gösterici, ilçe girişinde bulunan polis noktasına doğru yürüyüşe geçti.
Polisin uyarısına rağmen yürüyüşe devam eden ve PKK ve Abdullah Öcalan lehine slogan atan gruba, polis gaz bombası kullanarak müdahale etti.

Müdahale sonrasında ara sokaklara dağılan göstericiler, Cumhuriyet Caddesi üzerindeki AK Parti Şemdinli ilçe binasının camlarını taşladı.

Binayı taş yağmuruna tutan göstericiler, ara sokaklarda eylemlerini sürdürürken, ilçedeki tüm iş yerleri kepenk kapattı.
Polis, olaylara karıştıkları belirlenen ve aralarında çocukların da bulunduğu 8 kişiyi gözaltına aldı.

TÜRK BAYRAĞINI ATEŞE VERDİLER

Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde göstericiler, Yavuz Sultan Selim İlköğretim Okulunda asılı Türk bayrağını indirerek, yaktı. Göstericiler, kendilerini görüntülemeye çalışan gazetecilerin görüntü almasına da engel oldu.

PKK lehine slogan atan ve yollarda barikat kurarak, ateş yakan kalabalığı biber gazı kullanarak dağıtmaya çalışan polis, 8 göstericiyi gözaltına aldı.

Şemdinli Belediye Başkanı Sedat Töre de olayların büyümesini önlemek amacıyla kalabalığı ikna etmeye çalıştı. Ancak Belediye Başkanı Töre’nin çabası sonuçsuz kaldı.

İlçe merkezinde halen devam eden olaylarda ilk belirlemelere göre 3 polis ile Azat Yiğit isimli gösterici yaralandı.
Şemdinli Devlet Hastanesine kaldırılan Yiğit’in, ilk müdahalenin ardından Van’a sevk edildiği belirtildi.
Cumhuriyet Caddesi’ndeki olaylarda ise park halindeki bir kamyoneti ateşe veren göstericiler olayın ardından ara sokaklara dağıldı.

SULTANGAZİ’DE POLİSE TAŞ

İstanbul Sultangazi’deki izinsiz gösteriye de güvenlik güçleri, panzerler desteğiyle müdahale etti.
Polisin müdahalesiyle, emniyet güçlerine taşla karşılık veren göstericiler, ara sokaklara girerek dağıldı.

Gazi Mahallesi son durakta, Demokratik Toplum Partisi (DTP) irtibat bürosu önünde toplanan bir grup, PKK ve Öcalan lehine slogan atarak izinsiz gösteri yaptı. Bunun üzerine çevik kuvvet ekipleri gruba müdahale etti.

Ara sokaklara kaçarak dağılan gruptakiler, daha sonra tekrar toplanarak yolu barikatla kapattı. Esentepe ve Karayolları mahallelerinde de toplanan göstericiler, polis ekiplerine taşlarla saldırdı. Panzerler eşliğinde müdahale eden polis ekipleri, tazyikli su ve biber gazı kullanarak göstericileri dağıttı.

Gösteriler sırasında bir polis helikopteri de havadan çevik kuvvet ekiplerine destek verdi.

DTP MERSİN İL ÖRGÜTÜ TOPLANTISINDA SLOGANLAR

DTP Van Milletvekili Fatma Kurtulan, partisinin açık havada gerçekleştirilen toplantısındaki konuşmasında, her geçen gün eylemlerini güçlendirerek alanlara sığmadıklarını savundu.

Toplantı sırasında sık sık PKK ve Öcalan lehine sloganlar atıldı.

HAKKARİ’DE İZİNSİZ GÖSTERİ

Hakkari’nin Bağlar Mahallesi’nde de izinsiz gösteri yapmak isteyen gruba polis müdahale etti.
Bağlar, Keklikpınar ve Dağgöl mahallelerinde izinsiz gösteri yapan, çoğunluğunu çocukların oluşturduğu grup, Bağlar Mahallesi’nde yola barikat kurdu.

PKK lehine slogan atan gruba polis, biber gazı ve tazyikli suyla müdahalede bulundu.

Polise molotofkokteyliyle karşılık veren göstericiler, ara sokaklara dağılarak eylemlerine devam etti. Elinde molotofkokteyli bulunan bir göstericiyi gözaltına almaya çalışan polis ile gösterici arasına düşen molotofkokteylinin patlamaması faciayı önledi.

Bu arada, olayların yaşandığı Bağlar Mahallesi’ndeki bir düğüne katılan davetlilerin biber gazına ve molotofkokteyline aldırış etmeden Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çekmesi dikkati çekti.

1225960cookie-checkGösteriye polis kurşunu: 1 ölü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.