“Göstermelik dava”da mağdurların isyanı

12 Eylül askeri darbesine ilişkin dönemin Genelkurmay Başkanı ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya’nın yargılandıkları davanın görülmesine bugün devam ediliyor. Sanıkların duruşmaya dahi getirilmediği ‘yargılamada’ kayıp yakınları dönemin tüm sorumlularının yargılanması talebiyle mahkeme salonundaki yerlerini aldı.

Özel yetkili mahkemelerin kapatılmasıyla davaya dün Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi bakmaya başladı. Mahkeme Başkanı, duruşmanın başında savcıdan yeni bir esasa ilişkin mütalaası olup olmadığını sordu. Savcı da dosyada yeni görevlendirildiğini belirterek inceleme için süre talep etti.

Bunun üzerine müdahil avukatları, daha önce dosyaya ilişkin savcıdan mütalaa istendiğini, bunun yeniden talep edilmesine gerek olmadığını savundular.

Tartışmanın büyümesi üzerine mahkeme başkanı, SEBSİS duruşma salonuna bağlanan sanık Kenan Evren’e, “Duruşmayı ileri tarihe erteleyeceğiz, son söylemek istediğiniz bir şey var mı” diye sordu. Bu soru ortamı daha da gerginleştirdi.

YATAĞINDA KAHVESİNİ YUDUMLARKEN..

Evren’in hasta odasında kahve içerken görülmesi mahkemede infiale yol açtı. Duruşmayı izleyen Cumartesi Anneleri ve darbe mağdurları “Anaların gözyaşını içiryorsun. Zehir zıkkım iç” diyerek feryat ettiler. Kadınlar Evren’e Kürtçe ve Türkçe, “Katiller, yavrularımızı diri diri gömdü bunlar. Yatakta değil, cezaevinde yatsın. İşte davanın özeti: Paşalar gibi yargılanıyorlar” dediler.

Cemil Kırbayır’ın ağabeyi Mikail Kırbayır DA “Berfo Ana oğlunun kemiklerini bulamadan öldü. Hala buradayız. Biz bu davanın daha fazla uzamasını istemiyoruz. Artık ben şimdi ceza verilmesini istiyorum” diye konuştu.

Bunun ardından kayıp yakınları sloganlarla salonu terk etti. Avukatlar da dışarı çıktı.

İzleyici ve avukatlar dışarı çıkınca mahkeme heyeti, duruşmayı 18 Haziran’a ertelemek zorunda kaldı.

İŞTE YAŞANANLAR

KAFESE KONULUP YARGILANMALILAR

Avukat Ömer Kavili, darbecilerin dünyanın her yerinde duruşma salonlarına getirildiğini, kafese konularak ifade verdiklerini belirterek, “Sanıklar Evren ve Şahinkaya’nın da duruşma salonuna getirilip kafese konulmasını talep ediyoruz” dedi.

10.50: Avukat Ömer Kavili savunma yapıyor. “Sanıklar devrimci, sosyalist olduklarında kanser dahi olsalar mahkemeye getirilirler. Davanın sanıklarının (Kenan Evren, Tahsin Şahinkaya) hakkında güncel rapor olmamasına rağmen, hatta sanıklardan birinin hiçbir raporu yok iken (Tahsin Şahinkaya) mahkemeye getirilmiyorlar. Mahkemeye getirilmedikleri gibi yasada zorunlu olan husus olarak yanlarında hiçbir yargıç da bulunmuyor.

10.25 Mahkemenin asıl savcısı 3 gün izin almış. Duruşma için görevlendirilen savcı ise mütalaa veremeyeceğini söyleyerek zaman talep etti. Halbuki davanın savcısı zaten mütalaasını sunmuştu. Yeni savcının dosyadan haberdar olmamasından dolayı erteleme istemesine avukatlar itiraz ediyor.

10.15 12 Eylül davası görülmeye başlarken, gözaltında kayıpların aileleri, kayıp fotoğraflarını havaya kaldırdı.

Dava öncesi yapılan eylemde “Kenan Evren gelecek hesap verecek” sloganları atıldı.

Cumartesi Anneleri 12 Eylül davası için Adliye önüne alkışlar ve sloganlar eşliğinde geldi.

12 Eylül kayıplarından Cemil Kırbayır’ın annesi Berfo Ana’yla birlikte bütün kaybedilenler anılıyor.

NELER OLMUŞTU?

21 Şubat’ta sanık avukatların esas hakkında savunmalarını yapması bekleniyordu ancak 6352 sayılı yasanın geçici 2. maddesince görevine devam eden ağır ceza mahkemelerinin kaldırılmasını içeren kanun teklifinin Meclis’ten geçmesi ve Cumhurbaşkanın veto etme ihtimaline dayanarak mahkeme duruşmayı 12 Mart’a erteledi. ÖYM’lerin kaldırılmasından sonra da 12 Mart’ta duruşmaya yapamayan mahkeme davayı çekilen kura sonucu Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ne devretti. Bugün yapılacak olan duruşmada ise sanık avukatlarının esas hakkındaki mütalaa vermeleri bekleniyor. Daha önce mütalaasını veren 12. Ağır Ceza Mahkeme savcısı ise sanıkların ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılmalarını talep etti.

1419980cookie-check“Göstermelik dava”da mağdurların isyanı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.