Guaido’dan yeni protesto çağrısı

Venezuela’da kendisini geçici devlet başkanı ilan eden Meclis Başkanı Juan Guaido halka Maduro’ya karşı yeniden protesto gösterisi düzenleme çağrısı yaptı.

Ekonomik krizin hüküm sürdüğü Latin Amerika ülkesi Venezula’da geçen hafta Meclis Başkanı Jaun Guadio’nun kendisini geçici devlet başkanı ilan etmesiyle şiddetlenen siyasi kriz sürüyor.

Twitter hesabı üzerinden yayınladığı video-mesajıyla halkı Maduro’ya karşı yeni protestolar düzenlemeye çağıran Guadio, protestoların bu hafta Çarşamba-Cuma günleri arasında düzenleneceğini duyurdu.

Halka sokaklara dökülmeye çağıran Guaido, ordudan da “halkın tarafında yer almasını” istedi. Guaido, Cumartesi günü hem Venezuela’da hem de tüm dünyada “geniş çaplı protestolar” düzenleneceğini açıkladı. Cumartesi günü, Avrupa ülkelerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda ülke Venezula Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya seçimlere gidileceğini açıklaması için sekiz günlük süre tanımış, aksi takdirde Guaido’yu devlet başkanı olarak tanıyacaklarını açıklamıştı. Söz konusu süre 3 Şubat’ta doluyor.

Maduro: Ültimatomu tanımıyorum

Meclis Başkanı Jaun Guadio’nun geçici devlet başkanlığını şu ana kadar Avustralya ve İsrail tanıdı. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, yayınladığı görüntülü mesajında “Venezula’nın yeni yönetimini tanıdığını” açıkladı. Henüz resmen tanımamış olsalar da ABD, Kanada gibi çok sayıda ülke Guaido’ya destek açıkladı.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Venezuala’da muhalefete veya Amerikalı diplomatlara karşı şiddet kullanılmaması konusundan sert uyarılarda bulundu. Bolton, “ABD diplomatlarına, Guaido’ya ya da muhalefetin çoğunlukta olduğu meclise karşı her tür şiddet veya korkutmanın hukuk devletine yönelik ağır bir darbe” olacağını söyledi. Bolton, Twitter hesabı üzerinden yayınladığı mesajında buna “belirgin şekilde karşılık verileceğini” ifade etti.

Guaido ordunun desteğini arıyor

Venezuala krizinde ordunun üst düzey mensuplarının Maduro’ya destek verdiği biliniyor. Ancak Guaido, düşük rütbeli askerlerin desteğini kazanmayı umuyor. Twitter hesabı üzerinden ordunun ülkede “demokratik düzenin yeniden tesisine dahil olması halinde” askerleri koruyan af yasasını paylaşan Guaido, “Bunu ailenizdeki askerlere, arkadaşlarınıza ve komşularınıza dağıtın” dedi. Guaido, “Vatanımızın askerleri, bugün size şu emri veriyorum: Halka ateş açmayın, barışçıl gösterileri bastırmayın” dedi. Muhalefet lideri, ordunun “anayasanın yanında yer almasının zamanının geldiğini” de söyledi.

2267350cookie-checkGuaido’dan yeni protesto çağrısı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.