Guantanamo tutsağı İngiltere’ye dönüyor

Dört yılı aşkın süre üste tutulan Etiyopya kökenli Binyam Muhammed’in son ikamet yeri olan İngiltere’ye dönüşü için üsten uçakla yola çıkarıldığı açıklandı.

Binyam Muhammed, Baracak Obama yönetiminin iktidara gelmesinden bu yana üsten serbest bırakılan ilk zanlı oldu.

Bir ara 700 kadar zanlının tutulduğu üste, şimdi bir kaç yüz kişi tutuluyor. Obama, göreve gelir gelmez ilk iş olarak üssün kapatılmasını kararlaştırmıştı.

30 yaşındaki Binyam Muhammed, yedi yıl önce terör zanlısı olarak Pakistan’da gözaltına alınmış ve bu süre içinde işkence gördüğünü öne sürmüştü.

Başta ABD’de radyoaktif madde içeren bir kirli bomba saldırısı düzenlemeyi planladığı öne sürülen Muhammed aleyhindeki suçlamalar geçen yıl düşmüştü.

Pentagon ve İngiltere İçişleri Bakanlığı makamları, Muhammed’in dönüşü hakkında henüz resmi açıklama yapmadı.

Ancak İngiltere dışişleri, Cuma günü Muhammed’in işlemler tamamlanır tamamlanmaz döneceğini bildirmişti.

Muhammed’in avukatları, müvekkillerinin İngiltere için bir güvenlik riski oluşturmadığını bu nedenle de İngiltere’de tutuklanacağını sanmadıklarını söylüyorlar.

15 yaşından itibaren İngiltere’de yaşayan Muhammed 2002’de Pakistan’da gözaltına alınmıştı.

Guantanamo’dan önce Pakistan’dan Fas ve Afganistan’a götürüldüğünü ve sorguları sırasında işkence gördüğünü öne süren Muhammed sene başında yaklaşık bir ay süreyle açlık grevi yapmıştı.

Avukatları, Muhammed’in aleyhinde kullanılan ifadesinin işkence altında alındığı iddialarını kanıtlayabilecek belgelerin yayınlanması için İngiltere’de mahkemeye başvurmuştu.

Bu talep yargı ve hükümet arasında tartışma yarattı.

Konuyu görüşen İngiltere Yüksek Mahkemesi yargıçları Lord Thomas ve Lloyd Jones, başsavcıdan Muhammed’in “işkence ve merhametsiz, insanlığa sığmayan ve aşağılayıcı muamele” gördüğü iddialarını araştırmasını istedi.

Yargıçlar ay başında, iddialara açıklık getirebileceği düşünülen ve yedi paragraftan ibaret olduğu anlaşılan bilgilerin yayımlanmasını istemişti.

Yargıçlar “Hukukun üstünlüğü, ifade özgürlüğü ve demokratik ortamda hesap verme” ilkelerinin gereği olarak yayımlanması gerektiğini bildirdi.

Ancak yargıçlara göre hükümet, bu belgeler yayınlanırsa iki ülke arasındaki istihbarat işbirliğinin zarar göreceği kaygısıyla yayınlanmalarını engelledi.

Yargıçlar, ABD’nin istihbarat işbirliğinden vazgeçme tehdidini kendilerine İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband’in ilettiğini söylemişlerdi.

Ancak hükümet, Amerikan hükümetinden herhangi bir baskı ya da tehdit olmadığını, gizliliğin bir işbirliği ilkesi olduğunu savundu. (BBC)

 

 

 

1189010cookie-checkGuantanamo tutsağı İngiltere’ye dönüyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.