Guantanamo’da hergün dayak var

The Independent on Sunday gazetesinde Severin Campbell imzalı haberinde Ömer Deghayes, üste bulunduğu üç yıldır kendisini sorgulayan ABD’li ve Pakistanlıların kendisine, elektrik vermekten cinsel tacize kadar uzanan bir dizi kötü muamelede bulunduklarını iddia etti.

Deghayes, uğradığı şiddet sırasında bir gözünün görmez olduğunu söyleyerek üç yıl boyunca sürekli dövüldüğü, yüzüne insan dışkısı sürüldüğünü, kendisine yiyecek, ışık ve kıyafet verilmediğini aktardı.

Deghayes’in gazetede yer alan iddiaları şöyle devam ediyor:

“Pakistanlı sorgucular kendisini cam kutularda zehirli yılanların tutulduğu bir bir odaya sokarak itirafta bulunmasını istemiş ve kendisine elektrik şoku vermişler; Guantanamo Üssü’ndeki Amerikan ‘aşırı tepki gücü’ üyeleri göz yaşartıcı gaz sıkmak ve parmaklarıyla deşmek suretiyle zaten zayıf olan bir gözünü kör etmişler; Afganistan’daki Bagram hava üssünde, Amerikan askerleri gözaltında tutulan beş kişiye tecavüz etmişler ve diğer kişilerin de anüslerine benzin ve petrol dökmüşler, Pakistan’da kendisine tecavüz tehdidinde bulunmuşlar…”

Avukat Stafford Smith, Deghayes’in ifadelerinin tamamen güvenilir olduğunu belirterek, “Guantanamo’da karşılaştığım herkesten daha kötü muameleler görmüş. Hukuk eğitimine sahip, dolayısıyla diğer insanlara yardım etmeye çalışıyor. ABD’liler tarafından ise sorun yaratan biri olarak görülüyor. İstediği tek şey ise, evine ve ailesine geri dönmek” diye konuştu.

Gazete, Deghayes’in ifadelerinin Guantanamo Üssü’nde Amerikalı avukatı Clive Stafford Smith tarafından Ocak ve Mart aylarında alındığı ancak ABD’nin onayından henüz geçtiğini vurguladı. 

1104420cookie-checkGuantanamo’da hergün dayak var

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.