Guantanamo’daki İngilizler bırakılıyor

Birmingham’dan Moazzam Begg ile Londra’dan Martin Mubanga, Richard Belmar ve Feroz Abbasi Guantanamo üssünde üç yıldır tutuklu bulunuyor.


Tutukluların serbest bırakılacağı haberine sevinen dört İngiliz vatandaşinın ailesi ABD’yi uluslararası hukuku çignemekle suçlayarak yakınlarının keyfi olarak tutulduklarını ve işkence gördüklerini söylediler.



BASINDAN SERT ELEŞTİRİ…


The Independent gazetesi “1000 günlük cehennem” başlığıyla tam sayfa manşet yaparak Gözaltındaki tüm İngiliz vatandaşlarının iadesi Guantanamo utancını ortadan kaldırmaz. Tutulanlar arasında İngiliz vatandaşlarının bulunup bulunmaması hiç bir şeyi değiştirmez” yorumunu yaptı.


İngiltere medyasında yer alan bazı haberlere göre ABD’nin, Guantanamo’da gözaltında tutulanların sayısını 500 den 200 e indiregi ve kalanını da ömür boyu Guantanamo’da tutacağı öne sürüldü.


Muhafazakar Daily Telegraph gazetesi de birinci sayfadan “Adalet sonsuza kadar ertelenemez” başlığıyla duyurduğu haberi başyazısında şöyle değerlendirdi:


“İnsanları yeterli kanıt bulunmaksızın üç yıl gözaltında tutmak, barış zamanında hukukun en temel ilkelerinin ihlali anlamına gelir. Savaş zamanı ise en gelişkin demokrasiler bile, halklarını korumak amacıyla bazı temel hakları askıya alabilir. Fakat, soru şu: Başkan Bush’un onlarca yıl sürebileceğini söylediği bir savaşta, şüpheli kişileri, yargı önüne çikarmadan ne kadar süre tutabilirsiniz? Temel hukuk ilkelerinin kısa sürelerle askıya alınması, şerre mecburen katlanılması olarak görülebilir ama hukukun süresiz olarak askıya alınması şerrin ta kendisidir.”

777450cookie-checkGuantanamo’daki İngilizler bırakılıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.