‘Guantanamo’daki tutuklu Türk suçsuz’

Gazete, Almanya’da yaşayan 23 yaşındaki Türk Murat Kurnaz’ın, ortaya çıkan yeni belgelere göre haksız yere 2001 yılından beri hapiste bulunduğunu yazarak, Kurnaz’ın durumunu, manşetten duyurdu.


Washington Post, ABD askeri istihbaratı ve Alman makamlarının, Kurnaz’ın terörizmle veya El Kaide örgütüyle bağlantısına ilişkin hiçbir kanıt bulunmadığı yönündeki tavsiyelerinin, Kurnaz’ı yargılayan askeri mahkeme tarafından dikkate alınmadığını yazdı.


Gazete, geçtiğimiz sonbaharda bir askeri mahkemenin, Kurnaz’ın El Kaide üyesi ve ABD hükümetinin Guantanamo’da süresiz tutabileceği düşman savaşçı niteliğinde olduğuna karar verdiğini ve kimlikleri açıklanmayan askeri yetkililerin, kamuoyuna açıklanamayacak derecede hassas kanıtlara dayanarak bu karara ulaştığını belirtti.



Washington Post, ”aslında son dönemde kamuoyuna açıklanan ve Washington Post tarafından ele geçirilen kanıt, ABD askeri istihbaratı ve Alman güvenlik güçlerinin, Kurnaz’ı El Kaide veya başka bir terör örgütü ya da terörist faaliyetlere bağlayan hiçbir bilgilerinin olmadığını gösteriyor” ifadesini kullandı.


Gazete, ocak 2005’te davası yeniden görülen Kurnaz hakkında federal yargıcın askeri mahkemeyi, Kurnaz’ın dosyasındaki bu bilgileri görmezden geldiği için eleştirdi.
Washington Post’a göre, Kurnaz’ın dosyasında kendisine karşı kullanılan tek kanıt, kimliği açıklanmayan bir askeri yetkilinin, ‘R-19’ gizli koduyla düştüğü nottan kaynaklanıyor. Kurnaz’ın aleyhine kullanılan tek kanıt ise birlikte seyahat ettiği Selçuk Bilgin için, kimliği açıklanmayan askeri yetkilinin düştüğü notta, ne demek olduğu anlaşılmayan ”Elalananutus intihar bombacısı” ifadesini kullanması.


Gazete, kimliği açıklanmayan askeri yetkilinin, Kurnaz’ın, El Kaide üyesi olduğunu ve Alman teröristlerle birlikte çalışarak 2001 yılında ABD güçlerine karşı savaşmak için Afganistan’a gitmekte olduğunu kaydettiğini yazdı.


ABD Savunma Bakanlığı’nın sözcüsü Daryl Borgquist, ABD hkümetinin, askeri mahkemelerin verdiği kararlara ilişkin soruları yanıtlamayacağını söyledi.
Borgquist, ”akeri mahkemelerin kararları hakkında yorum yapmıyoruz. Onlar kararlarını, o sırada önlerine gelen kanıtlara dayanarak ve en iyi şekilde veriyorlar” dedi.
Washington Post, askeri mahkemenin El Kaide ile bağlantısı olduğu hükmüne vardığı Kurnaz’a ilişkin belgelerde, İstihbarat Görev Gücü Komutanlığı adlı, ABD Güney Komutanlığı’nın soruşturma yürüten kolunun, Kurnaz’ı eim 2001 tarihinde Pakistan’da seyahat ettiği otobüsten indirmenin bir hata olabileceği uyarısını tekrar tekrar yaptığının görüldüğünü kaydetti.


AÇIK GAZETE: İngiltere ABD’nin en iyi müttefiki ve Orak’ta ortağı olmasına karşın geçen hafta İngiltere parlamentosu Dışişleri Komitesi, ABD’yi, Guantanamo askeri üssü, Afganistan ve Irak’ta büyük insan hakları ihlallerinde bulunmakla suçladı. Türkiye, vatandaşı Murat Kurnaz için ne yapıyor?


İLGİLİ HABER: İngiltere: ABD insan haklarını ihlal ediyor

1019880cookie-check‘Guantanamo’daki tutuklu Türk suçsuz’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.