Guardian: AB, Türkiye’ye muhtaç

The Guardian, bugünkü sayısında Türkiye ile ilgili bir yorum yayınladı.
“Aramızda bir kaplana ihtiyacımız var” başlıklı bu yorumda, “25 üyeli birlik, genç, gayretli ve kendini gelişmeye adamış Türkiye’ye muhtaç” deniyor.

Peter Preston imzalı bu yazıda Kıbrıs tartışmasına da yer verilmiş:

“25, belki de 28 üyeli birliği kritik bir karar bekliyor. Demokratik İslam’a mı ulaşmaya çalışacaksınız yoksa geniş resmi göremeyecek kadar yavaş davranan 600 bin Kıbrıslı Rumun Gazimagosa’da birkaç bin ev ya da birkaç milyon daha fazla tazminat için bunu engellemesine mi? Önümüzdeki yıllar, sadece Ankara’dan daha fazla taviz koparmakla geçemez. Rumların görüşlerini değiştirmek için de baskı uygulanmalı.”

Financial Times gazetesi de, “Türkiye’nin AB üyesi olacağı kesin gibi” yorumunu yaptı.

AB Zirvesinin Türkiye ile ilgili kararında koşullu maddelerin olmasına karşın sağlam bir prosedür oluşturulduğu belirtildi. Financial Times gazetesi “Türkiye’nin AB’nin tam bir üyesi olacağı kesin gibi” yorumunu yaptı.

Ekonomi gazetesi Financial Times, “Türkiye çok farklı bir Avrupa’ya katılabilir” başlıklı yorumunda Türkiye’nin artık AB’ye girmesinin kesine yakın olduğunu savundu. Üst düzey AB yetkilerinin Türkiye’nin, Birliğin getirdiği koşulları yerine getireceği konusunda pek kuşkularının bulunmadığını öne süren gazete, “Asıl ilginç olan konu, Türkiye’nin ne gibi bir Avrupa’ya katılacağı konusudur” diye yazdı.

Bu sorunun yanıtının AB üyesi 25 ülkenin Avrupa Anayasası’nı onaylayıp onaylamayacağına bağlı olduğunu ifade eden gazete, “Eğer onaylanırsa, AB’nin eş zamanlı olarak yeni entegrasyon ve genişlemeyi yürütmede bir sorunu olmaz” görüşünü savundu.
Ancak Avrupa Anayasası’nın her ülkede onaylanacağının kesin olmadığına dikkat çeken gazete, Anayasa’nın tüm ülkelerde kabul edilmesi halinde Birliğin Türkiye’yi almak için yeterli bir entegrasyon düzeyinde olacağını kaydetti.

Anayasa’nın bir AB ülkesinde reddedilmesi durumunda ise AB içinde bir çekirdek grupla bir dış halka arasında bir bölünme oluşabileceğini savunan gazete, Türkiye’nin yine AB’ye katılabileceğini, ancak o zaman bu dış grubunun bir parçası olacağını belirtti.
Financial Times, son dönemde AB’de entegrasyon konusunda yapılan tartışmalar dikkate alınarak ikinci senaryo olasılığının giderek arttığını öne sürerken, “Bu durumda Türkiye mükemmel bir Groucho Marx senaryosuyla karşı karşıya kalabilir. AB üyeliğine kabul edildikten sonra Birlik artık Türkiye’nin ilk başta katılmak istediği kulüp olmayabilir” yorumunu yaptı.
 
 

1096710cookie-checkGuardian: AB, Türkiye’ye muhtaç

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.