Guardian: Arap ülkelerin tepkisi belirleyici

İngiltere gazetelerinde İsrail’in yedinci gününe giren Gazze saldırılarıyla ilgili haber ve yorumlar bugün de ağırlığını korudu. 


The Guardian, İsrail’in siyasi ve askeri seçeneklerini irdelediği haberinde senaryoları sıraladı. Buna göre;


– İsrail, Hamas’ın askeri altyapısını çökertmek için hava saldırılarını sürdürebilir. Ancak bazı uzmanlar, yalnızca hava gücüyle İsrail’in bu savaşı kazanamayacağını söylüyor.


– İsrail, Hamas’ın askeri kanadı, İzzeddin El Kasım Tugayları’na darbe indirmek için kara birliklerini devreye sokabilir. Bu seçenekte İsrail’in çok fazla kayıp verme ve gerilimi istemediği ölçüde tırmandırma riski var.


– İsrail, Hamas’a yeterince darbe vurduğunu düşünerek saldırıları durdurabilir ve sadece roket saldırılarına cevap verebilir. Ancak bu durumda Hamas’a zafer kazandığını söyleme fırsatı verebilir. 2006’daki Lübnan saldırılarında Hizbullah ağır bir darbe almasına karşın zafer ilan etmişti.


– İsrail, bir uluslararası denetim mekanizması oluşturulması koşuluyla Hamas’la ateşkese gidebilir. Ancak bunun için de Hamas’la El Fetih arasında bir uzlaşmaya varılması gerekiyor. Gazeteye göre bu, mevcut koşullarda çok uzak bir ihtimal.


The Guardian, bu seçenekleri sıraladıktan sonra, bu aşamada, savaş alanında yaşananlar, uluslararası diplomatik çabalar ve Arap ülkelerinin göstereceği tepkinin belirleyici olacağını kaydediyor.  


NÜKLEER ENDİŞE


The Times gazetesi, Hamas’ın Gazze’den fırlattığı roketlerin İsrail’i her geçen gün daha fazla tedirgin ettiğini öne sürdü.


Gazete, askeri yetkililerin, İsrail’in nükleer savaş başlıklarını depoladığına inanılan Dimona nükleer santralının da Hamas’ın füze ve roketlerinin menziline girebileceğinden kaygı duymaya başladığına dikkat çekti.

819850cookie-checkGuardian: Arap ülkelerin tepkisi belirleyici

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.