Guardian: TL’deki ilk kadın, laikleri kızdırdı

Gazete TCMB’nin 1 Ocak 2009’dan itibaren piyasaya süreceği Türk Lirası banknotlarının yarattığı tartışmalara iç sayfalarında “Banknottaki ilk kadın laik Türkiye’ye ‘hakaret” başlığıyla verdi.


Tartışmaların odağında ise banknotlarda resmi olacak ilk kadın olarak, Türkiye’nin ilk kadın roman yazarı olduğuna inanılan Fatma Aliye’nin seçilmesi gösterildi.


The Guardian, laiklerin, seçim nedeniyle TCMB’yi eleştirdiklerini aktardı.


Kararı eleştirenlerin, seçimin dini muhafazakar güçlere teslimiyet ve kadın hakları için mücadele edenlere hakaret anlamına geldiğini belirten The Guardian ressam ve yazar Bedri Baykam’ın “seçimin, AKP’nin gizli gündeminin bir parçası olduğu” görüşünü aktardı.


FATMA ALİYE?


Fatma Aliye Hanım (Fatma Aliye Topuz).(9 Ekim 1862 – 13 Temmuz 1936). Türk edebiyatının ve İslam coğrafyasının ilk kadın romancısı olarak tanınır. (Zafer Hanım’ın 1877 yılında yayımladığı Aşk-ı Vatan adlı bir roman mevcutsa da yazarın tek romanı olduğu için Zafer Hanım değil, beş roman yayımlayan Fatma Aliye Hanım ilk romancı ünvanını taşımıştır.)


İlk Türk kadın romancı olma özelliği ile Avrupa ve Amerika basınında kendisinden söz edilen Fatma Aliye Hanım’ın “Nisvan-ı İslâm” adlı eseri Fransızca ve Arapça’ya, “Udî” adlı romanı Fransızca’ya çevrilmiştir. Emile Julyar adlı bir Fransız yazarının “Doğu ve Batı Kadınları” adlı kitabını Fransız gazetelerine yazdığı bir mektupla eleştirmesi Paris’te büyük yankı uyandırmıştı. Eserleri 1893 yılında Şikago’da Dünya Kadın Kütüphanesi Kataloğu’nda sergilenmiştir. Fatma Aliye Hanım’ın II. Meşrutiyet yıllarına kadar yaygın bir ünü olmasına rağmen zamanla unutulmuştur.


http://www.turkinfo.hu/

816240cookie-checkGuardian: TL’deki ilk kadın, laikleri kızdırdı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.