Guardian’dan Marmaray’a farklı bakış

İç sayfa manşetindeki haberde, iki kıtayı birleştiren tünelin, dünyanın en derindeki (56 metre) sualtı demiryolu tüneli olduğuna dikkat çekiliyor.

Projenin bir benzerinin, Osmanlı Sultanı I. Abdülmecid’in hüküm sürdüğü 1860 yılında teknik yetersizlikler nedeniyle rafa kaldırıldığı da haberde hatırlatılıyor.

Guardian muhabiri Constanze Letsch, tünelin henüz projenin tamamlanmadan açılmasıyla ilgili olarak uzmanların görüşlerini almış.

Haberde projede çalışmış olan mühendis Rıza Behçet Akcan’ın ve Mimarlar Odası İstanbul Şubesi’nin, elektronik uyarı sistemlerinin çalışmadığı gerekçesiyle “kimsenin bu metro hattını kullanmamasını” istediği belirtiliyor.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın “her türlü önlemin alındığına” ve “tünelin 9 şiddetindeki depreme dayanıklı olduğuna” ilişkin karşılıkları da haberde yer buluyor.

KAYGILAR

Şehir Planlamacıları Odası İstanbul Şubesi yöneticisi Tayfun Kahraman ise toplu taşımacılığın geliştirilmesi açısından projeyi olumlu bulmakla birlikte şu uyarıda bulunuyor: “Marmaray Projesi’ndeki riskler ve güvenlik açıklarıyla ilgili bağımsız bir değerlendirme gerekir ve bulgular kamuoyuna açıklanmalıdır. Bu sadece hükümetin verdiği sözle bir kenara itilemez.”

Günde 1,5 milyon kişiyi kentin iki yakası arasında taşıması beklenen Marmaray hattıyla ilgili olarak Prof. Murat Güvenç’in uyarıları ise daha derinlikli.

Şehir Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden Prof. Güvenç, Marmaray Projesi’nin sosyoekonomik sonuçlarıyla ilgili bir araştırma yapılmadığından şikayet ederek şöyle diyor: “Marmaray özünde teknik bir proje. Şehri ve içindekileri nasıl etkileyeceğine, kent yaşamını olumlu mu olumsuz mu etkileyeceğine dair hiçbir fikrimiz yok. Fakat emin olabiliriz ki İstanbul’un korunmasız sakinleri etkiyi diğerlerinden daha çok hissedecek.”

Kiraların artmasıyla yoksulların ve küçük işyeri sahiplerinin birçok bölgeyi terk etmek zorunda kalabileceğini belirten Prof. Güvenç, “Marmaray hattının açılmasıyla birlikte Boğaziçi Boğazı bir engel olmaktan çıkacak. Bu, bildiğimiz şekliyle İstanbul’un sonu demektir.”

849440cookie-checkGuardian’dan Marmaray’a farklı bakış

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.