Güle güle Ara Güler

Fotoğrafın ustası Ara Güler İstanbul’da son yolculuğuna uğurlandı. 90 yaşında hayata veda eden Güler için önce Galatasaray Meydanı’nda daha sonra ise Beyoğlu Üç Horan Ermeni Kilisesi’nde tören düzenlendi. Güler’in cenazesi, buradaki tören sonrasında Şişli Ermeni Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Usta foto muhabiri Ara Güler için Galatasaray Meydanı’nda tören düzenlendi.
Galatasaray Meydanı’nda gerçekleştirilen tören öncesinde, Beyoğlu Belediyesi’nce bir platform kuruldu. Ara Güler’in fotoğrafları ile Güler’in hayatını anlatan bir film platforma kurulan ekrandan gösterildi.
Alana Ara Güler’in “Yaşam size verilmiş boş bir filmdir. Her karesini mükemmel bir biçimde doldurmaya çalışın” şeklindeki sözlerinin yer aldığı poster asıldı.
Ara Güler’in Türk bayrağına sarılı naaşı da platforma konuldu. Karanfillerin yer aldığı platformda, mumlar yakıldı. Yakınları ve sevenleri tabutun başında bir süre nöbet tuttu.
Törende dostları Ara Güler’i anlattı. Daha sonra sahnede duduk ve keman sanatçıları, Dle yaman, Sarı Gelin ve Grunk türkülerini, seslendirdi.
Ara Güler, Ara Güler için tören, Ara Güler'in son yolculuğu
Törene Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul Valisi Vasip Şahin, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, CHP Genel Sekreteri Mehmet Akif Hamzaçebi, Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Doğuş Holding CEO’su Hüsnü Akhan, Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, AK Parti Milletvekili Hasan Turan, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP Milletvekili Garo Paylan’ın da aralarında bulunduğu milletvekilleri, Beyoğlu Belediye Ahmet Misbah Demircan ile Türkiye Ermenileri Patrikliği Patrik Vekili Aram Ateşyan ve Güler’in çok sayıda seveni katıldı.
Ara Güler’in asistanı Fatih Aslan, törene katılanları selamlayarak, “Umuyorum huzurlu gitti. Son anına kadar yanındaydım. Her şey istediği gibi oldu. Müzesini açtı, arşivini, önemli ellere kıymetli insanlara ve bütün Türk milletine emanet etti. Zaten o da öyle söylüyordu. Türk milletinin malıdır. Doğuş Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Ferit bey bu taşın altına elini koydu. Ara ağabeyimin istediği şekilde yapacak. Öncelikle Ferit Bey’e, bütün Doğuş Grubu’nun çalışanlarına çok çok teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

Aslan, hastanede Ara Güler’in son anına değin yanında olduğunu anlatarak, “Gözlerime baktı son kez. Elini son kez kaldırdı. Elimi tut dercesine. Elini tuttum. Ben ailemden annemi kaybettim, genç yaşta kardeşimi kaybettim hiç bu kadar üzüleceğimi tahmin etmezdim.” diye konuştu.

Bu arada, Ara Güler’in babasının memleketi olan Şebinkarahisar’ın Belediye Başkanı Şahin Yılancı da törene katıldı. Yılancı, Güler’in ölümünden dolayı büyük üzüntü yaşadıklarını dile getirdi. Güler’i 2010 yılında Şebinkarahisar’da ağırladıklarını ve ilçenin en işlek caddesine ismini verdiklerini hatırlatan Yılancı, buradan getirdikleri toprağı ve karayemişi de Güler’in vasiyeti üzerine mezarına koyacaklarını söyledi.

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay “Alçak gönüllü kişiliğiyle kendisini sanatçı olarak değil foto muhabiri olarak tanımlamayı seçerdi ancak o çok sayıda fotoğraf sanatçısına ilham kaynağı olmuş, büyük bir sanatçıydı. Anı yakalamanın peşinde dünyayı gezmiş, dünyaca ünlü pek çok ismi fotoğraflarıyla ölümsüzleştirmişti. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı da objektifine konuk eden sanatçı, foto röportajları ve belgeselleriyle hafızalardan silinmeyecektir” diye konuştu.Oktay, “Ara Güler, aynı zamanda bir kaşiftir. Afrodisias Antik Kenti’ni ve Nuh’un Gemisi’nin izini fotoğraflayarak bunları dünya kültür mirasına kazandırmakla kalmamış, bölgemizin tanıtımına da büyük katkı sağlamıştır.

Özellikle İstanbul’un gözü olmuş, tarihini kaydetmiştir. Tarih deyince aklımıza yazılı belgeler gelir ama aslında fotoğraf, zamanın ruhunu anlatmak için kendisinden başka hiçbir şeye ihtiyaç duymaz. Özellikle sanatçımızın şehir fotoğrafları da yine işte bu özellikteki eserlerinden oluşuyor. Kendisi de İstanbullu olan usta sanatçımızın siyah-beyaz İstanbul fotoğrafları, derin anlamlar içeren portreleri hem bizler hem de gelecek nesiller için çok değerli bir birikim ve hazinedir” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise Ara Güler’in “İstanbul’un gözü” olarak bilindiğini ancak Güler’in aynı zamanda bir dünya vatandaşı, dünya fotoğrafçısı olduğunu vurguladı. Güler’in sadece İstanbul’un güzelliklerinin değil dünyanın önde gelen isimlerinin de fotoğraflarını çektiğini ve onları da tarihe geçirdiğini aktaran Kalın, şöyle devam etti: “Fotoğraf sanatçısı değilim ben bir foto muhabiriyim derken sadece tevazu yapmıyordu. Mesleğiyle ilgili çok önemli bir ilkeyi ortaya koyuyordu. Fotoğraf sanatçılığını çok yapay, kurgusal, bir stüdyoda bir mekanda kurgulanmış bir şey olarak görüyordu ama foto muhabirliği o anı yakalayan insanın yapabileceği bir işti. O anı yakalamada onun üstüne hakikaten başka bir isim yoktu. O anlar birikti, 70 küsur yıllık meslek hayatında geriye muazzam bir miras bıraktı. Son mülakatlarından birinde ‘Ben milletin kokusunu almışım, benim zenginliğim budur.’ demişti. Hakikaten o kokuyu bütün dünyaya tattırabilen, hissettirebilen büyük bir ustaydı. Hepimizin başı sağ olsun. Rabb’im mekanını cennet eylesin, rahmet eylesin.”
İbrahim Kalın, daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ara Güler’in vefatı dolayısıyla yayımladığı; “Fotoğraf alanında Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli isimlerden olan Ara Güler’in dünyanın en iyi 7 fotoğrafçısından biri olarak gösterilen Master of Leica unvanı sahibi Ara Güler’in vefatını büyük bir teessürle öğrendim. Büyük sanatçılar, vefatlarından sonra da geride bıraktıkları eserleriyle yaşamaya devam ederler. Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli fotoğraf ustalarından olan objektifiyle tarih yazan Ara Güler’i de işte böyle bir büyük sanatçı olarak görüyorum. Kendisi dünyanın nitelikli haber ajansları ve yayınlarında ülkemizi temsil etmiştir. Churchill’den Bertrand Russell’a, Indira Gandi’den Salvador Dali’ye, Alfred Hitchcock’tan Picasso’ya birçok tarihi kişiyle gerçekleştirdiği foto röportajlar, asla hafızlardan silinmeyecektir. Ara Güler ustayı, dünyanın büyük müze ve koleksiyonlarında yer alan eserleri ve milyonlara ulaşan fotoğraf albümlerinin yanında kıymetli bir insan olarak hayatımızda bıraktığı derin izlerle de hep daima saygıyla hatırlayacağız. Yakın geçmişte objektifine yansıma mutluluğunu yaşadığım değerli sanatçımızın vefatından duyduğum derin üzüntüyü bir kez daha ifade ederek, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyorum” şeklindeki mesajı paylaştı.
2237370cookie-checkGüle güle Ara Güler

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.