Gülmen ile Özakça devlet zoruyla hastanede

Tutuklu eğitimci Nuriye Gülmen ile Semih Özakça, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) talebiyle götürüldükleri Numune Hastanesi’nin raporu doğrultusunda zorla Sincan İnfaz Kampüsü Hastanesi’ne kaldırıldı.

Açlık grevinin 142. gününü geride bırakan tutuklu akademisyen Nuriye Gülmen ile öğretmen Semih Özakça, AİHM talebiyle götürüldükleri Numune Hastanesi’nin raporu doğrultusunda dün gece yarısı tutulmakta oldukları Sincan Cezaevi’ndeki hücrelerinden zorla çıkarılarak sedye ve hasta nakil araçlarıyla Sincan İnfaz Kampüsü Hastanesi’ne nakledildi.

‘Tutukluluk halinin tehiri gerekmez’

AİHM’in isteğiyle götürüldükleri Numune Hastanesi’nin Sağlık Kurulu Raporu’nda “Mevcut bulgulara göre hayati tehlike arz eder. Hayatını yalnız başına idame ettiremez. Ancak mevcut bulgular tutukluluk halinin tehirini gerektirmez. Hastane statüsünde sağlık birimi olan Ceza İnfaz kurumlarında veya resmi sağlık kuruluşlarının mahkûmlara ayrılan bölümlerinde takip ve tedavi edilebilir” ifadeleri yer aldı.

Özakça’yı yüz üstü bindirdiler

Gülmen ile Özakça’nın avukatları, müvekkilleri ile yaptıkları görüşme sonucu tuttukları tutanağa göre; hücrede birlikte kaldıkları tutuklu refakatçileri yanıltılarak hücreden çıkartıldı ve tek başına kalan Gülmen ile Özakça nakle zorlandı. Semih Özakça’nın refakatçisinin durumu fark ettiğinde müdahale etmek istediği ve bir grup infaz personeli tarafından toplu olarak darp edildiği de tutanak bilgilerinde yer aldı. Semih Özakça’nın hücrede ve sedyede darp edilip, sedyeye kayışla sabitlendiği ve yüzüstü durumda hasta nakil aracına bindirildiği aktarılan tutanakta; vücudunda bu saldırı nedeniyle çizik, yırtık ve ekimozlar oluştuğu belirtildi. Tutanakta, “Her ikisi de ayrı ayrı, banyo tuvalet hariç yaklaşık 4X5 büyüklüğünde, havalandırma bahçesi bulunmayan, pencereleri tel ve mazgallı hastane odalarında ayrı ayrı tutulmaktadır ve yalnızdırlar. Sağlık durumları ve kurul raporu tespitine rağmen yaklaşık 24 saattir yanlarında refakatçileri bulunmamaktadır. Tıbbi müdahaleyi reddettiklerini ve açlık grevine devam ettiklerini beyan etmişler” denildi.

‘Açlık grevi devam ediyor’

Avutlatları, ikilinin tıbbi müdahaleyi reddedip açlık grevine devam ettiklerini, morallerinin yüksek ve genel sağlık durumlarının da iyi olduğunu söyleyerek “İş ve Onur mücadelesi sürüyor, vazgeçmeyeceğiz” dediklerini aktardı. Tüm hukuka aykırı işlemler ve sorumluları hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını ve koşullar düzeltilinceye kadar her türlü adli ve idari başvuruyu yapacaklarını söyleyen avukatları “Nuriye ve Semih derhal salıverilmelidir. İşlerine iade edilmeleri sağlanmalıdır” dendi.

2109610cookie-checkGülmen ile Özakça devlet zoruyla hastanede

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.