Gurbetçi Yunan’a oy hakkı. Darısı başımıza!

Yunanlı politikacılar, Yunan kökeli Avustralyalılara ana vatanlarındaki seçimlerde Avustralya’dan oy kullanma hakkı verilmesi için harekete geçti.

Geçen günlerde Avustralya’yı ziyaret eden Yunan Başbakanı Kostas Karamanlis, Kanal Ten Televizyonu’nda Helen Kapalos’un sorularını yanıtladı. Karamanlis, yayına konmayan söyleşide gurbetçilerin seçme hakkı için yasa teklifi hazırlayacağını ve muhalefet partisi PASOK ile de görüşerek Yunan Parlamentosu’na getireceği sözü verdi.

Karamanlis, yasa parlamentodan geçerse, hakkın gelecek seçimlere yetişemeyeceğini ancak sonraki seçimlerde kullanılabileceğini söyledi. Seçimlered oy kullanmanın, kişileri ana vatanlarıyla olan bağlarını güçlendireceğine dikkat çeken Karamanlis, siyasi eğilimi ne olursa olsun tüm diaspora Yunanlıların Yunanistan’a karşı güçlü duygular taşıdığını kaydetti.  

Melbourne’da Yunan kökenli göçmenlere yönelşik olarak yayınlanan Neos Kosmos Gazetesi Editörü Sotiris Hatzimanolis, seçme hakkının tüm Yunan kökenli Avustralyalıları kapsamayacağını, sadece Yunanistan seçim kütüklerine kayıtlı Yunan vatandaşları ile çifte vatandaşları kapsayacağını söyledi. Hatzimanolis, Karamanlis’in vaadini çok geç kalmış doğru bir adım” olarak niteledi. Hatzimanolis, “Çifte vatandaş Fransızlar, İtalyanlar hatta Iraklılar bile ana vatanlarındaki seçimlerde oy kullanabiliyor” diye konuştu.

Yunanistan Başbakanı Karamanlis, Yunanistan ile Avustralya arasında imzalanan ve yakında yürürlüğe girecek iki ülke vatandaşlarının diğer ülkede çalışarak tatil yapmasına olanak sağlayan anlaşmaya ilişkin görüşlerini de açıkladı. Karamanlis, “Bu anlaşmayla her iki ülkeden başta gençler ve öğrenciler olmak üzere herkes diğer ülkeye giderek bir süre orada kalabilecek, bu sürede orada çalışarak ülkeyi tanıyacak” diye konuştu.

FOTOĞRAF: Karamanlis

1157600cookie-checkGurbetçi Yunan’a oy hakkı. Darısı başımıza!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.