Gurbette ölüm…

Londra’ya ilk uçtuğum günü hatırlıyorum… 1985’in buz gibi bir Aralık ayıydı… Alacakaranlıktaki memleketi ve sevdiklerimi arkamda bırakıp bir belirsizliğe yolculuk ediyordum. Uçağa binerken derin bir soluk almış ve ciğerlerimde uzun uzun tutmuştum… Memleketin havasıydı… Kim bilir belki de memleketteki son soluğumdu… Bu alışkanlığımı hep sürdürdüm…

***

Telefonda öğrendim Vedat abinin öldüğünü… Sonra internette “Konya’nın Akşehir İlçesi’nde 77 yaşındaki Vedat Şensoy, bahçesinde kar temizlerken aniden fenalaşıp yaşamını yitirdi” haberini buldum.

Haberde “Yaşlı adam kuş beslediği için ‘Kuşçu Vedat’ diye anılıyordu” deniliyordu. Öldüğünde yanıbaşındaki köpeği de uzun süre kimseyi yaklaştırmamış…

Annem ve babamın kuzenidir Vedat abi… Görmeyeli çeyrek asır olmuş… Coşkulu konuşması, güler yüzü, ağır kollarıyla sert şakaları ve çeyrek asır önceki genç haliyle gözümün önünde…

Dostlar, Nazım Hikmet’in dediği gibi “Şu gurbetlik zor zanaat zor…”

***

Nazım’ın 110’ncu doğum yıldönümü Londra’da da kutlanıyor. CHP İngiltere Dayanışma Derneği, Nazım Hikmet’in 110’ncu yaş gününü şairin şiirleriyle andı… Nihavent’in kurucusu Cahit Baylav da Nazım’ın bestelenmiş şiirlerinden bir konser hazırlığında…

Nazım 1901’de doğmuş. Kurtuluş Savaşı’nda Anadolu’ya geçmiş… 1921’de gittiği Moskova’da devrimin ilk yıllarına tanık olmuş ve komünizm ile tanışmış. Yazdıklarından dolayı 1938’de yirmi sekiz yıl hapis cezasına çarptırılmış. 12 yıl süren tutukluluktan sonra askere alınacağı ve öldürüleceği endişesiyle 1950’de Stalin yönetimindeki Sovyetler Birliği’ne gizlice kaçmış. Memleketi dışında geçirdiği yıllarda dünyayı dolaşıp konferanslar düzenlemiş, savaş ve emperyalizm karşıtı eylemlere katılmış… 3 Haziran 1963’de memleketinden uzaklarda Moskova’da kalp krizi geçirerek gözlerini yummuş.

Nazım 1953’te “Vasiyet”ini bir şiirle yapmış…

Yoldaşlar, ölürsem o günden önce yani,
– öyle gibi de görünüyor –
Anadolu’da bir köy mezarlığına gömün beni
ve de uyarına gelirse,
tepemde bir de çınar olursa
taş maş da istemez hani…

***

Dostlar ölüm bu. Sürprizi sever… Yapı taşımı oluşturan Tekke Dağları’nın o mor renkli tozu, toprağına karışmak isterim yine.

Anadolu toprağının üstünde yaşayanlar yoksul, sıcak ve dostturlar. Ya yer altındakiler? Saklı uygarlıklardan binbir minerallere pek zengindirler. O yüzden mis gibi kokar güllerimiz.

1083540cookie-checkGurbette ölüm…
Önceki haberKıbrıs’ta Türkleri aptal sanan “Yüksek Temas Grubu”
Sonraki haberSanal itibarınıza ne kadar önem veriyorsunuz?
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.