Guri çk’imi Taksim de , kaldım nazi gölgesinde !

Guri çk’imi (1) Taksim de , kaldım nazi gölgesinde !

Guri çk’imi , Mayisi Ndğa (2); Taksim Alanında atacak. Geçen 1 Mayıs da İstanbul’ da olsam da çikamadiğım Taksim alanı. Dostlarımla birlikte Balat sahilinde yürüyerek geçen hüzün dolu Bir Mayıs günü idi 2008 de. Yillar sonra Bir Mayis da Istanbul’ da bulunmanın sevinci yüreğimden taşarken, tadı damağımda kalan bir buruk sevinç olarak anı dağarcığıma eklendi.

Yine bahara durdu zaman . Yarın yinde Bir Mayısa hazırlanıyor guri çk’imi. Ben hala Dortmund dayım. Bu , bir türlü geride bırakamadığım ender şehri sevmek için bir neden daha eklendi bu yil.

Bu yıl Dortmund Gida. Iş Sendikasının (NGG ) başlattığı „Bir Mayıs Emek ve Dayanışma Günü“ Türkiye de resmi olarak kabul edilmiş durumda . Ancak sistemin yapı taşları hala Taksim Meydanı na direniyor , Bu pek anlaşılır bir olgu degil. Bu herkesçe bilinen Taksim Alanı korkuları her zamankinden de daha çok hissediliyor bu yil.

Gençlik yıllarımın muhteşem 1 Mayıs larını yaşamış biri olarak ,sanki biraz ayrıcalığım var. Bu emeğin gücüne inanmak demektir özetle !

Yaşamı ören emektir, yaşamı kurtaran ise dayanişma. Bu gerceği bir kez daha anladim Bir Mayısa bir gün kala bu gün. Dortmund lu emekçilerin iş çıkışı yapığımiz eylemde.

Dortmund da Continentale Firmasının iş çıkışı, vardiye değişimi saatlerinde bir buçukta bir kaç yoldaş , Firmanın kapısında idik. Kırmızı ağırlıklı DIE LINKE (Alman Sol parti) ve DGB (Alman Sendikalar Birligi) imzalı Bir Mayıs bildirimizi geri çeviren hemen hiç bır emekçi olmadi. Sokak eylemlerinde yeterince tecrübesi olan biri olarak , emekçilerin „yeni alman soluna“ ilgisi okadar belirgin ki. !

Inanilmaz bir hevesle vardiya değişimini ve çoğu kadın olan bu büyük İşletmenin emekçilerinin güncel politikaya sempatisini izledim. Oysa bundan bir kac yıl önce özellikle „sol“imzalı bildiriye el uzatırken ne kadar titizdiler. Ne kadar seçici bir kitle gözlemlemiştim. Bir kac yil içinde kı bu „ hava değişimi’ global kriz ile alakalı olsada , Alman Solunda denenen yenilikçi ve geçmişe eleştirel yaklaşımın son derece etkisi var.

Alman solunun yenilikçi ve halka açık çoğulcu yönünü seviyorum. !

30.Nisan 2009

Yüreğim Taksim de , Dortmund da , nazi-gölgesinde

Bir Mayısa bu yıl Alman Sendikalar Birligi DGB. nin yürüyüş kortejinde DIE LINKE (Alman Sol Parti) den arkadaşlar ile katıldım. Yürüyüş korteji , eğilimi çok yönlü sol grupların adeta bir kir şenliğine gider gibi buluşması ile , neşe içinde başladi. Bahar gelmiş , Dortmund yine Karadeniz yeşiline bürünmüştü. 25 Kişilik Sendikaci ve değişik Siyasi Gruplardan Temsilcilerin katıldığı ‚ Bir Mayis Heyeti ‚ İstanbula uçmuş, Taksimde kutlanacak bir eylemin hazırlığında idi…

Biz Dortmundlular ‚Eski Sinagog ‚ adı ile bilinen simdiki Şehir Tiyatrosunun önünden hareketle Westfalen Parkda da Bir Mayis Şenliğine ayrılan Miting Alanına kadar yürüyecektik.

Bu yıl Bir Mayısa anadilde 1 Mayıs Parolaları ile katılmak istemiş, bir kadın arkaşımın kızı Roze ile geç saatlere kadar dört dilde ‚Yaşasin Bir Mayıs’ sloganını yazmıştık.Yağlı boya tuval üzerine ,bir küçükçe resim çalışması…

Skidas Mayisi Ndğa !

Biji yek Gulan !

Yaşasın kızıl Bir Mayıs !

Rot ist der Mai !

Beyaz tuval üzerine rengarenk yazdığımız Mayis Parolalarımıza alışık olmayan yürüyüşçüler dönüp bakıyorlardı. Yürüyüş kortejinin arasında , ilk ve orta okul çocukları ile bu yağlıboya Parolaları taşımak , bir gün de olsa , Bir Mayıs da çocuk olmakti benim için. Çocukken yaşayamadığım sevinçlerden biri , anadilde yazmak !

Ancak Mayıs sevincime yine gölge düşer Dortmund’ da

DGB kortejine , örgütlü ve siyah giyisileri ile kisa kesilmis saçlari ile 280 -300 kişilik bir nazi milisi saldırır. Daha sonra ögrendiğimize göre , bu haberi alan, Alman Sendikalar Birliği (DGB) yöneticileri yürüyüş kortejinin erken hareket etmesini sağlar . Ancak en arkada korteje katilan Göçmen Derneklerinden Kürtler ve Türkiyeliler nazi saldırısına hedef olur.

Yine Alman Solu nun kendine eleştirel bakması için bir hazin olay yaşanmıştır. Naziler Dortmund Polisini yanıltarak , Siegen Kentine yola çıkmış olduklarını bildirirler. Süzde hazırlıksız olan , Dortmund Polisi diğer şehirlerden destek alarak , nazi- milisleri bir ara sokakta kıskaca alıp teker teker tutuklar.

Ancak nazilerin ilk saldırılarını püskürten , kendini savunan Göçmen Derneklerinden arkadaşlar , bu kez Dortmund Polisinin saldırısına uğrar. Bazıları bibergazı ile karşılaşır , kimileri yaralanır , gözaltina alınır. Bu da daha önce ‚nazilere göz yumuyor’ gerekçesi ile Sol Muhalefet tarafından istifa etmesi talep edilen Dortmund Polis Şefini bir daha gündeme getirir.

Bir Mayıs gününün akşamı DIE LINKE (Alman Sol Partı) nin Belediye Başkanı adayı Helmut Manz ın acil eylem izni alması ile , Merkezi Istasyona toplanan 300 kişilik Antifaşist kitle , gece yarılarına kadar nazilerin otobüslerine dönmelerini bekler. Polis olağan üstü güvenlik önlemleri ile , bir daha nazileri nasıl koruduğunu gösterir bu duyarlı kitleye.

Guri çk’imi Taksim de , kaldım nazi gölgesinde. !

(1) guri çk’imi Lazca da ‚yüreğim’
(2) Mayisi Ndğa Lazca da ‚Bir Mayıs’

1619170cookie-checkGuri çk’imi Taksim de , kaldım nazi gölgesinde !

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.