Gustav Kasırgası önce Cumhuriyetçiler'i vurdu

ABD'li yetkililer New Orleans'ı tahliye talimatı verdi…

Partinin başkan adaylığını resmen kabul edecek olan John McCain, "Böyle bir zamanda parti politikalarını bir kenara bırakmak lâzım." dedi.

Kongre, kasırganın rotasının çok uzağında olan Minnesota eyaletinin St. Paul kentinde yapılacak.

Başkan George Bush kongreye katılmayacağını, acil yardım çalışmalarını incelemek için Teksas'a gideceğini açıkladı.

Dick Cheney'nin parti kongresinde yapacağı konuşma da iptal edildi.

Mississippi'de yardım hazırlıklarını inceledikten sonra konuşan John McCain, "Cumhuriyetçi şapkamızı çıkarıp, Amerikan şapkamızı takmalıyız. 'Amerika, biz sizinleyiz.' dememiz gerekir. Amerika'nın ihtiyaç duyduğu herşeyi yapacağız." dedi.

BBC muhabiri Adam Brookes, Bush yönetiminin üç yıl önce Katrina Kasırgası karşısındaki başarısızlığını hatırlayan Cumhuriyetçilerin, siyasi bir bedel ödememek için dikkatli davrandıklarını söylüyor.

Hayalet kent

2005'te Katrina Kasırgası'na hedef olan New Orleans kenti ise yeni bir felakete hazırlanmış halde bekliyor.

Belediye Başkanı Ray Nagin'in New Orleans'ın tamamıyla boşaltılması talimatından sonra yüz binlerce kişi kenti terketti.

Halen üçüncü kategoride olan Gustav Kasırgası'nın yerel saatle gün doğarken kenti etkisi altına alabileceği ve şiddetinin dördüncü kategoriye ulaşabileceği kaydediliyor.

Çoğunluğu deniz seviyesinin altında olan ve su setleriyle korunan New Orleans'dan Louisiana'nın içlerine uzanan yollar, kentten ayrılanlarla tamamen tıkanmış görünüyor.

Kentin ünlü Fransız mahallesi tam anlamıyla bir hayalet şehre dönüşürken, yetkililer, yaklaşan kasırgaya rağmen kentte kalmakta ısrar edenlerin "istisnai bir aptallık yaptıklarını" söylüyor.

Ağustos 2005'te, Katrina Kasırgası New Orleans'ın dörtte üçünü kaplayan sellere yol açmış, kıyı kesimlerinde 1.800'den fazla kişi ölmüştü.

Katrina felaketine Washington'un hızla yanıt vermemesi, Bush yönetiminin en büyük hatalarından biri olarak kayda geçmişti. (BBC)

1177620cookie-checkGustav Kasırgası önce Cumhuriyetçiler'i vurdu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.