Guzman’ı bulana 3,8 milyon dolar

Meksika hükümeti, hapishaneden ikinci kez kaçan El Chapo, Türkçesiyle “Bücür”, lakaplı Meksikalı uyuşturucu baronu Joaquin Guzman’ı bulana 3,8 milyon dolar (60 milyon Meksika pesosu) ödül verileceğini duyurdu.

Meksika İçişleri Bakanı Miguel Angel Osorio Chong, “Bu suçluya huzur yok” dedi ve Guzman’ın bulunması için hükümetin ‘durmaksızın çalışacağını’ söyledi.

Guzman’ın hapishaneden dışarıya açılan bir tünelden kaçtığı bildirildi.

Meksika’nın Ulusal Güvenlik Komisyonu, Guzman’ın en son Cumartesi gecesi Altiplano hapishanesinde duşta görüldüğünü kaydetmişti.

Guzman ABD’ye büyük miktarlarda uyuşturucu sokan Sinaloa kartelinin lideri.

2014 yılında yeniden yakalanması Meksika hükümeti için bir zafer olarak nitelendirilmişti.

Yaklaşık 1 milyar dolar mal varlığıyla Forbes dergisinin ‘dünyanın en zenginleri listesine’ giren Guzman, 10 yıldan uzun bir süre adaletten kaçtı. Geçen yıl ise memleketi Sinaloa’da yakalandı.

Dünyanın en acımasız uyuşturucu tacirlerin çıktığı Meksika’da Joaquin Guzman Loera, diğer kaçakçıların arasında öne çıkan bir isim.
Meksika’daki uyuşturucu kartellerini inceleyen El Narco adlı kitabın yazarı Ioan Grillo, “Bücür Guzman’ın, yakın tarihimizin en çok bilinen uyuşturucu kaçakçısı olduğunu düşünüyorum” diyor.

Meksika’nın önde gelen dergilerinden Proceso, Guzman’i “Küreselleşen uyuşturucu kaçakçılığının dinamizminden en çok faydalanan mafya babası” olarak tanımlıyor.

Guzman, 1970’lerde uyuşturucu kaçakçılığına başladığı zamanlarda, patronlarının kendisine daha büyük miktarlarda uyuşturucuyu idare etmesi için yetki tanımaları konusunda ısrar edince Guadalajara Karteli içinde hızla yükseldi.

Biyografi yazarları Guzman’ın uyuşturucuyu kuzeye kaçırmak için yaratıcı yollar keşfettiğini söylüyor.

Guzman’in Snaloa Karteli’nin kolları bugün Avrupa, Asya ve Latin Amerika’ya kadar uzanıyor.

Diğer ülkelerdeki uyuşturucu şebekeleri de kendilerini suç dünyasında ağırlığı olan Guzman Loera ismi ve Guzman’in karteliyle ilişkilendirme çabasına girdi.

Guzman’a, kendisine bağlı kartel üyelerinin yanı sıra Sinaloa, Durango ve Chihuahua’daki şebekeler de sadakatlerini gösterdi.

Daha önce tutuklu olduğu cezaevinden 2001 yılında kaçan Guzman’ın yeniden demir parmaklıklar ardına gönderilmesi, Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto için büyük bir başarı olarak görülmüştü.

1457710cookie-checkGuzman’ı bulana 3,8 milyon dolar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.