Güvenliğin dozunu kaçırdılar

Savunma Bakanı Robert Hill, Christmas’dan önce çıkarılacak yasalarla, askeri birliklerin polisle birlikte tam yetkiyle Commonwealth Oyunları sırasında alınacak güvenlik tedbirlerinde rol alacağını söyledi.

Bakan, askeri birliklere “öldürme”, yakalama, tutuklama yetkisi verileceği idialarını yalanladı. Bakan, Kanal Nine Televizyonu’nda yaptığı açıklamada, “Eğer, polisin üstesinden gelmekte zorluk çekeceği bir olay meydana gelirse, ki bu bir terörist saldırı olabilir, Avustralya halkının hayatını korumak için silahlı kuvvetlerin ne gerekiyorsa yapabilmesini istiyoruz” dedi.

Bakan Hill, Sunday Herald Sun’a yaptığı açıklamada ise, Kanal Nine’da yalanladığı ordunun “yakalama, tutuklama ve öldürme” yetkilerini doğruladı. Bakan, saldırı ya da tehdit durumunda eyalet başkentlerine Black Hawk helikopterleri ile Holsworthy Garnizonu’ndaki özel harekat birliklerinin gönderileceğini söyledi. 

Bakanın açıklamaları, Commonwalth Oyunları süresince Melbourne caddelerinde özel harekat timi askerlerinin devriye gezeceği şeklinde yorumlandı. Dışişleri Bakanı Alexander Downer, “askerlerin sokaklarda dolaşıp insanları vuracağını sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Bizim göz önünde bulundurduğumuz durum olağanüstü bir şey olursa gerçekleşecek. Oyunları izlemeye gelecek turistlerin güvenli bir ortamda olmaktan şikayet edeceklerini sanmam” dedi.

Queensland Başbakanı Peter Beattie, Savunma Bakanı’nın bir terör tehdidi durumunda orduyu harekete geçirme planını eleştirdi ve hükümeti gereksiz yere korkuya neden olmakla suçladı. Beatie, bakanın açıklamasını yapoarken daha dikkatli olması gerektiğini söyledi ve yaptığı açıklama toplumda panik yaratacak türden” diye konuştu. 

Ordu Mensupları Derneği (ADA) genel Müdürü Neil James de bakanın dikkatli bir dil kullanmadığını ileri sürdü. James, “Gazetelerde terörizm konusunda bir çok spekülasyon yapıldığı günlerde bakanın sanki büyük bir tehdit varmış gibi konuşması birçok kişiyi korkutabilir. Askerlerin sokaklara dağılıp önüne geleni tutuklayacağı gibi bir hava yaratıldı” dedi.

1118320cookie-checkGüvenliğin dozunu kaçırdılar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.