Güvenlik paranoyasından, skandala

Avustralya Dışişleri Bakanı Alexander Downer, sorunun “kültürel farklılıktan” kaynaklandığını söyledi. Başbakan John Howard, PNG Başbakanından özür dilemeyi reddetti. Avustralya Hükümeti, güvenlik uygulamalarının kişilerin mevkileri gözetilmeden herkese uygulandığını açıkladı.

Avustralya bir adım daha atarak PNG’ye verilecek 800 milyon Dolar’lık güvenlik ve idari yardım programını askıya alma tehdidi savurdu. Olayın PNG’de duyulması üzerine PNG’nin başkenti Port Moresby’deki Avustralya Elçiliği önünde toplanan 500 gösterici Avustralya’yı protesto etti. 

Gelişmeleri Kanal Ten Telkevizyonu’nda değerlendiren Dışişleri Bakanı Alexander Downer, kültürel algılayıştaki farktan kaynaklandığını belirterek, “Avustralya kültürünün özelliklerinden biri de eşitliktir. Papualıların Melanez kültüründe ise, onların deyimiyle ‘büyük adamlar’ vardır. Liderleri, şefleri ve benzeri kişiler bu kategoriye girer ve özel ilgi beklerler. Ama burada, Başbakan bile güvenlik uygulamalarına uymak zorundadır. Buna kültürel farklılık denir. Yasa yasadır. Kimine uygulanır, kimine uygulanmaz olmaz” dedi.

PNG Başbakanına “özel güvenlik kontrolü” önerildiğini de hatırlatan Downer, İnsanlar hoşlansın ya da hoşlanmasın, bu ülkeye gelirken kurallarımıza uyanları memnuniyetle karşılarız” diye konuştu. 

PNG’de yayınlanan Post Courier Gazetesi, PNG Hükümeti’nin Avustralya ile İşbirliği Programı çerçevesinde bu hafta için planlanan görüşmelerin ilk ayağını ertelediğini ileri sürdü.

Hindistan Senato Başkanı da, geçen hafta Avustralya’ya yapacağı ziyaret için gittiği havalanında, uçağa binmeden önce üst araması yapılmasına karşı çıkarak gezisini iptal edip havalanından ayrılmıştı.

FOTOĞRAF: Sir Michael Somare

1103510cookie-checkGüvenlik paranoyasından, skandala

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.