‘Güvensizlik oylaması’na gidiyor

Schröder bu oylamada güvensizlik oyu almayı hedefliyor ve bu şekilde erken genel seçime gitmeyi öngörüyor. Alman anayasası erken genel seçimlere sadece hükümetin parlamentonun güvenini yitirdiği durumlarda olanak veriyor. Olası bir güvensizlik oyunda erken genel seçimin 18 Eylül’de yapılacağı öngörülüyor.

EVDEKİ HESAP UYMAYABİLİR

Schröder’in kendi partisi Sosyal Demokratlardan ve koalisyon ortağı Yeşillerden çok sayıda milletvekili karara karşı çıkarak hükümet lehinde oy vereceklerini açıkladılar. Bazı Sosyal Demokratlar da, parlamentoda çoğunluğa sahip olmalarına rağmen kasti yenilginin anayasaya aykırı olacağını savunuyor.

Schröder güvenoylamasını kaybetse bile, parlamentoyu dağıtarak seçime gitmeye gerek olup olmadığına Cumhurbaşkanı Horst Köhler karar verecek. Bu nedenle güvenoylaması siyasi bir kumar olarak görülüyor. 

BASININ YORUMU

İngiltere’de yayınlanan The Guardian Başbakan Gerhard Schröder’in erken seçim planlarda evdeki hesabın çarşıya uymayabileceği yorumunda bulundu. 

Gazete şu yorumda bulundu:

“Bugünkü oylama ardından Köhler’in erken seçime gidilmesine gerek var mı, karar vermek için 21 günü var. Bunu onaylarsa 60 gün içinde seçime gitmek gerek, planı reddederse, yeni bir başbakan ataması gerekir. Bu da muhtemelen parti başkanı Franz Müntefering olur ve Müntefering gelecek yılki seçime dek iktidarda kalır. Schröder’in siyasette inisiyatifi ele alma planı görünüşe göre, kariyerinin en büyük hatası ve siyaset sahnesinden ayrılışını hızlandırabilir.”

Süddeutsche Zeitung ise, Schröder’in halkın güvenini zaten kaybettiğini ama vazgeçmiş görünmemek için istifa etmediğini savunuyor.

Gazeteye göre, “güvenoyu alamayıp bir kaç hafta sonra seçmenlerden kendisine oy vermesini istemek de mantıklı bir hareket değil”.

Gazete ayrıca, Schröder’in köşeye sıkıştığı bir anda çok da düşünmeden bu adımı attığı yorumunu yaptı.

Die Welt ise seçmen asıl güvensizlik oylamasını 18 Eylül’de yapacak diye yazdı.

Avusturya’dan Die Presse ise kötümser ve oylamanın anayasaya uygunluğu tartışmaları nedeniyle Almanya’yı haftalar sürecek bir siyasi açmazın beklediğini belirtti.

1109960cookie-check‘Güvensizlik oylaması’na gidiyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.