Haber düşer ekrana…

Canlı yayında ses duyulur, sonra bomba ve silah sesleri. İstanbul’da bir çatışma anı canlı yayınlar aracılığı ile evlerimize girer. Kim ne için silah sıkar bilinmez, sonra telsizlerden yansıyan ses duyulur. Telsizlerden yansıyan bir erkek sesidir ve inancını ortaya serer. O inanç uğruna ölümü göze almıştır, o inanç uğruna ölecektir biraz sonra.

“Emekçilerin mücadele birliği için savaşıyoruz. Emperyalizme, faşizme, Siyonizm karşı savaşıyoruz. Yaşasın devrim ve sosyalizm. Yaşasın halkların kardeşliği. Yaşasın Türk ve Kürt halklarının mücadele birliği.

Biz düşeceğiz fakat bizden sonra mutlaka bu kavga sürecek. Nasıl, binlerce yıldan beri sürdüğü gibi… Şeyh Bedrettinlerden bu yana sürdüğü gibi. Mahir Çayanlardan, İbrahim Kaypakkayalardan, Deniz Gezmişlerden beri sürdüğü gibi.”

Haberci gördüğünü yayınlar, durduğu nokta önemlidir, nerede duruyorsa oraya göre yorum yapar ve haberini izleyiciye taşır. Canlı yayınlarda haberci objektif olamaz, çünkü durduğu nokta onun bakış açısını belirler. Irak işgalinde Amerikalı gazeteciler, tankların penceresinden neyi görüyorsa onu yansıtması gibidir. Haberci de durduğu noktadan gördüklerini anlatır. Haber objektif değildir, ilk anda. Ona objektiflik kazandıracak, çatışmadan uzakta olanlar ve haberi yeniden yazanlardandır. Haber yeniden üretilirken, her taraftan görüş alınır ve en objektif olana ulaştığı kabul edildiğinde, haber okuyucusuna / izleyicisine verilir. Haber bir anlamda bir yerde yeniden üretilir. O yerin adı haber merkezleridir. Haber merkezleri bunun için vardır. Ajanslar haberleri olduğu gibi yansıtmaz, kendi etik kuralları içinde haberi dünya medyasına yayarlar, o yüzden haber canlı olarak anında sunulamaz, çünkü anında sunulanın ne kadar doğru olduğu ve toplumu hangi yönde etkileyeceği hesaplanamaz. Haber yapayım derken büyük bir olumsuzluğa da imza atabilirler. Haber merkezleri haber kaynaklarını yönlendiren ve biçimlendirendir. Bu forma uygun haberleri izleyicisine canlı olarak ulaştırır.

Canlı yayın aracından çıkacak her kelime haber merkezlerini bağlar. Muhabir gördüğünü yansıtmakla yükümlüdür ve kendisine sınır koymaz. Onun sınırını çizen, haberi satın alan ve yayınlayandır. Okuyucu / izleyici bu aşamadan uzakta, evinde rahat bir koltuktan kendisine ulaşan haberi bekler, aldıktan sonra kendisince yorumlar. Haber merkezlerinin sunum biçimi bu yorumlaması da önemlidir, çünkü yorum yapanı yönlendirir.

Canlı yayın aracılığı ile yürütülen bir operasyona şahit olduk. Bir kişi elinde ne olursa olsun, canlı olarak ele geçirilebilirdi. Çünkü operasyonda öleceğini bilenin elinde sadece silah vardır, başka bir şey yoktur. Kendi vücudunu silah olarak kullanmıştır. Onun dışında rehin aldığı kimse yoktur. Kendisini rehin alanı canlı ele geçirmek için milyonlarca yol vardır ama ölüm kararı önceden imzalanmıştır. Madem ferman imzalandı, o zaman ona göre de senaryo yazılması gereklidir. Senaryo kötü oynandı ve operasyon sonrasında can kayıpları bunu göstermektedir. Belki senaryo kayıplar üzerine kuruldu, bu sayede katliam haklı gösterilebilinir. Fakat ne olursa olsun, en son yapılması gerekenler en başta yapılıyorsa orada bir sorun var demektir. Senaryo yazanlar belki ödüllendirileceklerdir, fakat bu katliamın uzun süre konuşulacağını ve yargıyı tarih vereceğini unutmamak gereklidir.

Operasyonlar konusunda deneyim sahibi olanlar, her seferinde aynı yolu seçiyorlarsa, orada bakış açısı ve tercihler konusunda bir duruş olduğunu söylemek abartı olmasa gerek. Canlı yayın ile dünyaya yansıyan bu olaydan bize ne kalmıştır? Ferman yazılırsa uygulanır, bakın bu tip işlere karışırsanız ölürsünüz denmektedir. Fakat olaya katılan her iki tarafta bu gerçeği biliyor, o yüzden mesaj iki tarafı da etkilemiyor. Etkilenenler ise bellidir.

Haber merkezleri haberleri hangi duruş noktasına göre yorumladıklarını sınavını verdiler. Bu sınavdan başarılı geçtiler mi? Kime göre başarılı ya da başarısızdırlar?


—————————
http://www.cemoezkan.de
http://cemoezkan.blogcu.com

1584570cookie-checkHaber düşer ekrana…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.