‘Hadisa hadisesi unutulmayacak…’

İngiltere’de yayınlanan  Independent’ın başyazılarından birini  Irak’ın Hadisa kasabasında geçen yıl 24 sivilin ABD’li askerler tarafından öldürülmesine ayırdı.


The Independent, Vietnam Savaşı sırasında Amerikan askerlerinin 300 Vietnamlı’yı öldürdüğü katliama gönderme yapılan yazıda, ‘Fırat’ta bir My Lai mi?’ diye sordu.


“Bu, kesinlikle uzun süre hatırlanacak bir diğer katliam. Amerikan güçleri Mart 2003’ten bu yana silahlarına sıkça başvurarak, yerleşim bölgelerinde aşırı güç kullanarak ya da kazayla çok sayıda Iraklı sivili öldürdü” diyen gazete şu yorumu yaptı:.


“Ancak Hadisa’da yaşananlar, ortada bir tahrik olmaksızın silahsız sivillerin öldürüldüğü en feci olay. ABD ordusu mutlaka konuyla ilgili kapsamlı, hızlı ve açık bir soruşturma yürütme ve sorumluları ağır cezalara çarptırma sözünü tutmalıdır. Utanç duyulacak kural dışı bir davranış ya da daha büyük bir fenomenin bir parçası olabilir, ama nihayetinde, savaş suçu savaş suçudur.”


Almanya’da yayımlanan Berliner Zeitung gazetesi de benzer görüşleri savundu. Gazetenin değerlendirmesi şöyle:


“ABD’li askerlerin Iraklı sivilleri katlettiği yönündeki iddialar, bu savaşın nasıl felaket bir hal aldığı görüntüsüne tam oturuyor. Hadisa’da 24 sivilin öldürüldüğü iddialarının dehşet ve öfkeye yol açması gerekirdi, ama sadece şaşkınlıkla karşılanıyor. Zira, Guantanamo ve Ebu Gureyb’den sonra Hadisa’daki gibi bir katliamın yaşanması fazla hayrete yol açmayan bir olay olarak kalıyor.”


 

791580cookie-check‘Hadisa hadisesi unutulmayacak…’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.