Haftanın DVD’si: Ülke ve Özgürlük

IMDB: 7,4
Rotten Tomatoes: % 82
Manalı Filmler: 9,0

17 Temmuz 1936’da, İspanya’da, demokratik bir seçim sonucu iş başına gelmiş Cumhuriyetçi Halk Cephesi koalisyonuna karşı birkaç general ayaklanır. Franco önderliğindeki askeri güçlerin amacı darbe yapmaktır ama ummadıkları bir direnişle karşılaşırlar, ülkede iç savaş başlar. Franco Almanya’dan Hitler’in ve İtalya’dan Mussolini’nin desteğini alır, karşılarındaki milis güçlerine ise SSCB yardım eder, ayrıca dünyanın dört bir tarafından gelen komünistler, sosyalistler, faşistlere karşı silaha sarılırlar. Milliyetçi ordunun iyi eğitilmiş askerlere, daha iyi silahlara ve asıl önemlisi uçaklara sahip oluşu savaşı onların lehine çevirir. 1 Nisan 1939’a kadar süren çarpışmalarda yarım milyondan fazla kişi ölür veya yaralanır, sonrasında İspanya’da faşist diktatörlük kurulur, ayrıca bu savaş faşizmin Avrupa’da güçlenmesine ve sonuçta 2. Dünya Savaşı’nın başlamasına neden olur.

Bir açıdan benzersiz bir savaştır bu: Farklı ülkelerin sivil vatandaşları, kendi arzularıyla İspanya’ya gidip savaşmışlardır. Bu yüzdendir ki İspanya İç Savaşı’nı konu alan filmlerde değişik milliyetlerden kişiliklere rastlanır. Örneğin Roland Joffe’nin son filmi “There Be Dragons / Devlerin Günahı”nın (2011) ana kişilerinden biri Ildiko isimli bir Macar, aynı isimli ünlü romandan uyarlanan “For Whom Bell Tolls / Çanlar Kimin İçin Çalıyor”un (1943) ana karakteri ise Robert isimli bir Amerikalı’dır.

“Ülke Ve Özgürlük” ise savaşı David isimli bir İngiliz’i odağa alarak inceliyor. Gerçek bir öyküden uyarlanan filmde David, inançları uğruna savaşırken, ateşin ve ihanetin içinden geçiyor, dostluk ve aşkla tanışıyor, daha olgun, daha büyük bir kişiliğe dönüşüyor.

İşçi sınıfından karakterlerin öykülerini anlatan filmleriyle dünyaca tanınan Ken Loach, hayat algısına, ideallerine ve inançlarına çok uygun bir konuda çalışmanın rahatlığı içinde, her zamanki olgun, dengeli, izlemesi keyif veren rejisiyle iş başında.

Bu filmi İspanya İç Savaşı’nı konu alan diğer eserlerden ayıran en önemli özelliği ise yenilginin nedenlerini de irdelemesi. Stalinist politikalar sonucu milis güçlerinin nasıl yalnız bırakıldıklarını, neden birbirlerine düştüklerini anlatan filmin en etkili bölümlerinden biri ilk başta aynı safta yer alan anarşistlerle komünistlerin birbirlerine kurşun sıktığı sahneler…

Bu özelliğiyle film, güçlü belgesel niteliğine duygusallığı da yedekleyip, izleyicisinin içini burkan bir esere dönüşüyor. “Yazık bu insanlara” demekten kendinizi alamıyorsunuz seyrederken…

Ödülleri:
Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye için yarıştı
Ayrıca 8 ödül ve 3 adaylık

Meraklısına:
Filmde Maite rolünü canlandıran Iciar Bollain ülkemizde “Te doy mis ojos / Gözlerimi de Al” ve “También la lluvia / Yağmuru Bile” filmleriyle tanınan ünlü ve başarılı bir film yönetmeni.

Land And Freedom / Ülke Ve Özgürlük

Yönetmen: Ken Loach
Senaryo: Jim Allen
Yapımcı: Rebecca O’Brien
Oyuncular: Ian Hart (David Carr), Rosana Pastor (Blanca), Iciar Bollain (Maite), Tom Gilroy (Lawrence), Marc Martínez (Juan Vidal), Frédéric Pierrot (Bernard Goujon)
1995 İngiltere, İspanya, Almanya, İtalya ortak yapımı, 109 dakika
Gösterim tarihi: 29 Eylül 1995
DVD firması: As Sanat

1603850cookie-checkHaftanın DVD’si: Ülke ve Özgürlük

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.