Haitili çocukları kaçırıyorlar

Amerikan misyonerlerinin başta Haiti olmak üzere 3.Dünya ülkelerinden çocuk edindiklerine ilişkin haberlerin aslı astarı olup olmadığı sık sık gündeme geliyordu.

Idaho Eyaleti’nde faaliyet gösteren Baptist cemaatinden bir grup misyoner, Haiti’den 33 kimsesiz bebek ve küçük çocuğu sınırdan dışarı çıkartmaya çalışırken, önceki gün sınır görevlilerince fark edilmiş, çocuklar Amerikalıların elinden alınıp bir yurda nakledilirken ardından zanlılar yargıç önüne çıkarılmak üzere serbest bırakılmışlardı. Misyonerlerin mahkemeye gitmekten kaçınmaları durumunda tutuklanarak cezaevine konulacağı bildirildi.

Misyonerlerin türlü yollarla Haiti’den ve bu arada başka ülkelerden bebek ve küçük çocukları ABD’ye getirmeye uğraştıkları yönünde haberler uzun zamandan beri ortada dolaşıyordu.

Büyük Haiti depreminden sonra misyonerlerin insanî yardım savlarıyla adaya giderek, özellikle küçük çocukları Baptistler arasında dağıtıp evlat edinmek üzere yasadışı yollarla ABD’ye getirmeye kalkıştıkları iddiaları da bu son olayla kanıtlanmış oldu.

Öteden beri misyonerlerin bu yola sıklıkla başvurduklarını söyleyen Haiti Başbakanı Max Bellerive, Associated Press ajansına yaptığı dünkü açıklamasında yaşananların tamamen “çocuk ticareti” olarak adlanabileceğini belirtmişti. Başbakan Bellerive, dini amaçla olsa da bir ülkenin vatandaşı bulunan bebeklerin yasadışı yahut sahte evraklarla sınırdışına çıkarılmasının kabul edilemeyeceğinin altını çizdi. Bellerive’nin bu tür çalınmış çocukların daha sonra “seks kölesi” olarak başka yerlerde çalıştırıldıklarına tanık olunduğunu söylemesi durumun ciddiyetini ortaya koydu. Çocukların sonradan uyum sorunu yaşayarak verildikleri ailelerin yanında barınamadıkları ve böylece uluslararası çocuk ticareti yapanların eline düştükleri biliniyor.

Baptist misyonerlerin bağlı bulunduğu Idaho Eyaleti’nin Meridian Kenti’nde yerleşik olan “Central Valley Baptist Kilisesi” duruma ilişkin kısa bir açıklamayı web sayfasında yayınlamakla yetindi. Kilise sözcüleri, cemaate bağlı kadınlı erkekli on kişinin Haiti’de insani amaçlarla davrandıklarını, başkaca kötü emellerinin olmadığını söylemeleri dışında bir açıklama yapılmadı.

Bir hafta önce de Illinois Eyaleti’ne depremden hemen sonra getirilmiş onlarca çocuğun, evlat edinilen aileler arasında yapılan dini törenlere uyum sağlamaları için Haitililerin dinsel ritüellerinden olan Woodo ayinlerini Hıristiyan din felsefesine uygun bulan kilise açıklaması da gazetelerde yer almıştı. Bunun üzerine, Amerikan basınında durum bir süre tartışmaya açılmış ve woodo ile hıristiyanlığın benzer yanları konuşulmuştu. Din felsefesiyle ilgili tarafsız yorumcuların ise woodo ayinlerini hıristiyanlığa benzer durumda göstermenin “yapılan işe bir kılıf uydurmaktan” başka anlama gelmediğini söylemesi, tartışmaya son noktayı koydu.

1499350cookie-checkHaitili çocukları kaçırıyorlar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.