Hak savunucularının gözaltına alınmasına dünya çapında protesto

Büyükada’da gözaltına alınan 10 insan hakları savuncusu için uluslararası aktivistler harekete geçti. Aktivistler, 30’dan fazla ülkede, Türkiye büyükelçiliklerinin önünde protesto gösterisi yaptı. Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty, “Onlar parmaklıklar ardındayken, onlar için biz yürüyeceğiz, onlar için biz konuşacağız” açıklamasında bulundu.

Büyükada’da gözaltına alınan, Vatan Caddesi’ndeki Terörle Mücadele Şubesi’nde gözaltında tutulan insan hakları savunucularının 7 günlük gözaltı süreleri çarşamba günü dolacak. Avukatlar, nezarette havasız ve kötü koşullarda tutulan hakları savunucularının ifadeleri alınarak, bir an önce adliyeye sevk edilmelerini talep ediyor. İnsan hakları savunucuları İdil Eser, Özlem Dalkıran, İlknur Üstün, Nalan Erkem, Nejat Taştan, Günal Kurşun, Veli Acu, Şeyhmuz Özbekli, Ali Garawi ve Peter Steudtner İstanbul, Büyükada’da eğitim toplantısında 5 Temmuz’da gözaltına alınmıştı. Aktivistlerin nerede oldukları bir gün boyunca açıklanmamıştı.

Dünyanın dört bir yanından aktivistler, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kılıç’ın tutuklanmasının birinci ayı ve örgütün Türkiye Şubesi Direktörü İdil Eser’in de 5 gündür gözaltında tutulması nedeniyle 30’dan fazla ülkede, Türkiye büyükelçiliklerinin önünde protestolara katıldı.

Shetty: Baskı keyfi

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty, “Türkiye’de OHAL’in birinci yıldönümüne yaklaşılırken, bu örnekler darbe girişimi sonrasında gerçek muhaliflere veya muhalif olarak algılananlara yönelik baskının ne denli keyfi ve şiddetli hale geldiğini gösteriyor” dedi. Gözaltındaki 10 aktivistin ve Kılıç’ın derhal ve koşulsuz serbest bırakılmasına yönelik taleplerini her geçen gün daha yüksek sesle dile getireceklerini kaydeden Shetty, “Türkiye’de, susturulmayı reddeden cesur eleştirel seslere gözdağı vermek gibi son derece belirgin zehirli bir amaç güdülerek saygın insan hakları savunucuları asılsız gerekçelerle hapse atılırken boş durmamız söz konusu olamaz. Onlar parmaklıklar ardındayken, onlar için biz yürüyeceğiz. Onlar susturulurken, onlar için biz konuşacağız ” ifadelerini kullandı.

Uluslarası Af Örgütü’ndan yapılan açıklamada, Taner Kılıç’ın tutuklanmasıyla ilgili de şu değerlendirmeler yer aldı: “6 Haziran’da gözaltına alınmış, üç gün sonra da ‘FETÖ üyeliği’ suçlamasıyla tutuklu yargılanmak üzere cezaevine sevk edilmişti. Taner Kılıç’ın Gülen hareketi ile ilişkisi olduğunun varsayılmasına neden olan ise, yetkililer tarafından ortaya atılan, Bylock’un 2014’ün Ağustos ayında cihazında bulunduğuna dair bir iddia. Bu iddiayı destekleyecek herhangi bir delil sunulmadığı gibi, Taner Kılıç Bylock’u telefonuna indirdiğini veya kullandığını reddediyor. Taner Kılıç’ın eşi Hatice Kılıç ise ‘Eşim haksız ve hukuksuz bir şekilde bir aydır hapiste. Bu durum bizim için çok sarsıcı oldu’ diyor. ”

2105370cookie-checkHak savunucularının gözaltına alınmasına dünya çapında protesto

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.