Hakan Fidan’dan U dönüşü

Açıklamayı Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenen Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrası Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç yaptı. Arınç, “Sayın Başbakanımız, Sayın Hakan Fidan’ı tekrar MİT Müsteşarlığında görevlendirmiştir, onay vermiştir ve bu onay itibarıyla kendileri yakın zamanda MİT Müsteşarlığında göreve başlayacaktır” dedi.

Hakan Fidan, 7 Haziran’da yapılacak seçimlere aday adayı olmak için 7 Şubat’ta MİT Müsteşarlığı görevinden istifa etmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Fidan’ın adaylığına olumlu bakmadığını açıklamıştı.

Fidan adaylığını geri çektiğini, bugün yaptığı yazılı açıklama ile duyurdu:

“Gördüğüm lüzum üzerine, bugün itibariyle 25’inci Dönem milletvekili genel seçimleri aday adaylığı başvurumu geri çekmiş bulunuyorum. Ülkeme ve milletime hizmet yolunda, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da tevdi edilen her vazifeyi hakkıyla yerine getirmenin gayreti içinde olacağım. Bu vesileyle, destek ve itimatlarından dolayı, Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Başbakanımıza ve aziz milletimize şükranlarımı arz eder, saygılar sunarım.”

Reuters, ismini vermeyen bir Başbakanlık yetkilisinin ajansa, adaylığı geri çekme talebinin Hakan Fidan’dan geldiğini söylediğini bildirdi. Yetkili, “Davutoğlu konuyu Erdoğan’la görüştü ve geri çekmeyi onayladı” dedi.

“Yeniden göreve getirilemez” tartışması

Hakan Fidan’ın milletvekili aday adaylığını geri çektiği açıklamasının ardından, ana muhalefet partisi CHP, Fidan’ın yeniden MİT Müşsteşarlığı görevine getirilemeyeceğini savunmuştu.

CHP Sözcüsü Haluk Koç, Fidan ile ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada “Bir siyasi partiye üye olan Fidan yeniden MİT Müsteşarlığı’na getirilemez ve getirilmemelidir” ifadesini kullanmıştı.

Hükümet Sözcüsü Arınç ise bu itirazı reddetti.

Arınç şöyle konuştu: “Her kamu görevlisi milletvekili aday adayı olmak için görevinden ayrılabilir. Geri dönüşleri de mümkündür. MİT Müsteşarının aday adaylığından sonra geriye dönmeyeceğini bir partiye üye olmakla da alakası yok. Aday adaylığını koyan bir insan otomatikman partiye üye olmak durumunda değil.”

Erdoğan eleştirmişti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hakan Fidan’ın MİT müsteşarlığı görevini bırakıp milletvekili aday adayı olmasına şu yorumu yapmıştı:

“Olumlu bakıyor muyum, bakmıyor muyum? Açık sözlüyüm ben, bunu da açık sözlü olarak değerlendirmek isterim. Ben adaylığına olumlu bakmıyorum. Bunu çok açık, net söyleyeyim. Bunu Sayın Başbakan’a da söyledim. Adaylığını kabul etmek Başbakan’ın kendi takdiridir, benim ona karışmam mümkün değildir.”

Erdoğan son olarak Suudi Arabistan gezisi dönüşünde uçakta konuyla ilgili gazetecilerin sorusu üzerine şöyle konuşmuştu:

“MİT sıradan bir kurum değil. Devletin milli istihbarat teşkilatı zayıfsa, o devletin ayakta kalması mümkün değildir. Biz onu böyle bir göreve getirdik, getiren de benim. Madem öyle, ayrılırken de, eğer müsaade edilmiyorsa orada kalması ve ayrılmaması gerekirdi. Dolayısıyla tabii ki hâlâ kırgınım.”

1447190cookie-checkHakan Fidan’dan U dönüşü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.